Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 5-6/2003

Työtä terveyden hyväksi  

Terveyden suuri merkitys elämässä huomataan tunnetusti vasta sitten, kun se alkaa olla myöhäistä. Sitä ennen se on useimmille itsestäänselvyys samaan tapaan kuin auringon valo. Tosin aika harva ihminen saa nauttia edes lapsuudessaan ja nuoruudessaan täydellisestä terveydestä, mutta keskimäärin vointi on niin hyvä, ettei terveys vielä paljon ainakaan nuorisoa huoleta. Tavallisesti vasta iän mukana terveydellisiä ongelmia ilmenee siinä määrin – tai niin vakavina – että ne saavat ihmisen tekemään tosissaan työtä oman olotilansa parantamiseksi. Surullisinta asiassa on se, että useimmat meistä pilaavat terveytensä omilla elämäntavoillaan ja laiskuudellaan siinä vaiheessa, kun asian hyväksi voitaisiin tehdä kaikkein eniten.

Ihmisen saama geeniperintö ratkaisee tietysti paljon myös terveyden suhteen, mutta se on vain yksi monista vaikuttavista tekijöistä. Kokemus osoittaa, että itsehoidolla voi saada erinomaisia tuloksia silloinkin, kun perintötekijät eivät ole kovin suosiollisia. Jokaisen ympäristöstä löytyy myös esimerkkejä siitä, miten terveys voidaan tuhota jo sangen varhain. Varsinkin kaupunkiyhteisö tarjoaa nykyisin lukemattomia houkutuksia ja mahdollisuuksia sekä nopeaan että vähän hitaampaan terveytensä tuhoamiseen. Toisaalta sama ympäristö tarjoaa myös valtavasti mahdollisuuksia terveyden rakentamiseen. Valinta jää jokaisen yksilön tehtäväksi.

Vaikka itse kukin olemme henkilökohtaisesti vastuussa terveydestämme, silti joskus ihmetyttää, miksei yhteiskunta pyri vaikuttamaan nykyistä tehokkaammin terveyteemme. Alkoholia, huumeita ja tupakkaa emme voi poistaa keskuudestamme, mutta kukaan ei voi väittää, että yhteisesti olisimme tehneet kovinkaan paljon niiden haittavaikutusten torjumiseksi. Saman tapainen on tilanne rasvan, sokerin ja suolan suhteen.

On totta, ettei elämästä selviä hengissä, mutta sekä elämän laatu että määrä on parempi, jos jo mahdollisimman ajoissa ryhdymme tekemään työtä terveytemme hyväksi. Sitä voimme tehdä sekä yksin että ystävien seurassa. Paikkoja ja tilaisuuksia on tarjolla päivittäin – sekä työn että vapaa-ajan puitteissa. Aina, kun syömme tai juomme, voimme tehdä sen terveellisemmin kuin aikaisemmin – siitä se alkaa.

Tämä Ultran ensimmäinen kaksoisnumero on perinteiseen tapaan (vuodesta 1998 lähtien) keskittynyt vaihtoehtohoitoihin, joita Suomessakin on tarjolla runsaasti. Meitä hämmästyttää esimerkiksi reikin monimuotoisuus, sillä sitä tarjotaan lukuisten yhdistysten ja organisaatioiden voimin, ja reikihoitajien kirjo on jo melkoinen. Vaihtoehtohoitojen runsas valinnanvara on toisaalta hyvä asia, mutta monia se myös epäilyttää ja hämmentää. Ainakin reikin monimuotoisuus saa lisävalaistusta tässä Ultrassa, samoin muutama meillä aika tuntematon täydentävä hoitomuoto.

Maaliskuun Ultrassa lupailin neliväristä painojälkeä vasta vuoden lopussa, mutta ilokseni voin jo nyt esitellä teille kokonaan nelivärisen Ultran.

Tapani Kuningas   

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  5-6/2003