Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 7-8/2006
 

Suomen kesä

  on monen suomalaisen mielestä liian lyhyt. Myös koleutta ja sateisuutta valitellaan usein. Tosiasiaksi kuitenkin jää, että suomalainen kesä on viime vuosina ollut keskimääräistä lämpimämpi; hellepäiviä on riittänyt sekä eteläiseen että pohjoiseen Suomeen paljon useammin kuin esimerkiksi suurten ikäluokkien lapsuudessa.

Varhaisin omakohtainen kesämuisto 40-luvulta viittaa kyllä koleuteen, sillä mieleeni on jäänyt valoisan kesäillan myöhäinen hetki uuden kotimme verannalla. Perheemme jäsenet olivat kokoontuneet tarkkailemaan tulevan kesäyön viileää säätä katselemalla lähellä olevien suurten koivujen oksistoja. Jos tuuli liikutteli lehteviä koivujen oksia, oli vielä toivoa siitä, ettei tulevan yön halla päässyt pahoin vahingoittamaan viljaa, joka kasvoi suurella työllä suosta raivatulla pellolla. Lapsen mieleen on piirtynyt tilanteen vakavuus – lähes pyhyys. Seuraavan yön lämpötilasta riippui tulevan syksyn sato.

Lähes kuuden vuosikymmenen takainen muistikuva Luumäeltä palautui mieleeni, kun halla ja pakkanen vierailivat useana yönä lähes koko Suomessa toukokuun puolenvälin jälkeen kuluvana vuonna. Vähän myöhemmin käteeni osui Pellervo-Seuran kirja vuodelta 1947, Tauno Laine: Halla ja sen torjuminen. Kirjoittajan kehittämät hallantorjuntalaitteet eivät liene saaneet Suomessa suurta suosiota, koska en muista koskaan sellaisia elävässä elämässä nähneeni.

Kaupunkilaistuneelle Suomelle pörssikurssien lasku on hallaa suurempi peikko Suomen kesässä. Muitakin peikkoja löytyy kotimaisesta kesästä: hukkumiset, itikat, kuivuus, kärpäset, palanut iho, rajuilmat ja ukkonen.

Kaikesta huolimatta lähes jokainen suomalainen odottaa kesää. Monille meistä kesän odotetuin asia on loma – lyhyt tai pitkä, kotona, mökillä tai kaukomailla. Ystävien, sukulaisten ja tuttavien tapaaminen on jo ovella. Moni voi keskittyä mieliharrastukseensa - tai saada ainakin vaihtelua jokapäiväiseen elämään ja aherrukseen. Suomalainen kesä on myös täynnä tapahtumia, pieniä ja suuria, kotoisia ja juhlallisia. Yksi niistä on Ultrapäivät. Perinne alkoi Kreivilän kesäkodissa 30 vuotta sitten, kun pieni joukko Ultran lukijoita kokoontui pohtimaan perimmäisiä kysymyksiä.

Kuortaneen Urheiluopisto kutsuu meitä jo 21. kerran nauttimaan Suomen suvesta, mukavista ihmisistä, hyvästä ruuasta ja rajatiedosta.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  7-8/2006