Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 4/2006
 

Nimien ja osoitteiden galleriassa

  Allekirjoittaneen nimi ja osoite eivät ole – eivätkä ole olleet - aivan tavanomaisia. Siitä on nykyisin se hyöty, ettei ole tarvinnut vastaanottaa toiselle samannimiselle suomalaiselle kuuluvaa postia tai puheluja. En ole saanut myöskään kirjailija Stephen Kingin postia. Harrastuksistani (60-luvun alussa mm. DX-kuuntelu) johtuen olen saanut aika runsaasti postia jo yli 40 vuoden ajan. Kun 60-luvulla käytössäni oli Suomen lyhyin osoite (UFO, Uro), ulkomailta tulevaa epäselvää postia lähetettiin usein minulle.

Ultran toimitukselle on vuosien mittaan kertynyt viisinumeroinen – ja jatkuvasti kasvava – lukumäärä nimiä ja osoitteita. Niiden kanssa työskennellään päivittäin useammalla tavalla. Postia lähtee ja tulee, tilauksia lehdistä, kirjoista ja erilaista tuotteista ja palveluista tapahtuu monella tavalla, jolloin nimet ja osoitteet ovat esillä. Tavanomaiset nimet ja osoitteet unohtuvat yleensä hetkessä, mutta lehden asiakkaina on myös sellaista väkeä, joka nimen ja/tai osoitteen poikkeuksellisuuden ansiosta jää mieleen. Itse asiassa mattivirtasia löytyy Ultran asiakkaista hyvin vähän, kun taas paljon harvinaisemmista nimistä voi olla ruuhkaa.

Asuinpaikan muuttaminen on nykyisin hyvin tavallista, varsinkin nuoruusvuosien aikana. Aika harvalla suomalaisella on mahdollisuus valita osoite siten, että lähiosoitteessa tai postitoimipaikassa on joko oma etu- tai sukunimi, mutta Ultran asiakkaista heitä kyllä löytyy. Rohkenen tässä mainita pari esimerkkiä, koska he joka tapauksessa ovat alan julkkiksia. Tietokirjailija Valo Saikku asuu Valontiellä ja taikuri Heikki Kulju puolestaan Kuljuntiellä. Joskus osoitteenmuutos saa myös humoristisia vivahteita, jos esimerkiksi sattuu muuttamaan Muijalasta Äijälään.

Lähiosoitteesta ei useinkaan voi päätellä, missä päin Suomea kyseisen osoitteen henkilö asuu. Tunturikatu ei suinkaan löydy Lapista, vaan Helsingin keskustasta sekä Lahdesta ja Tampereelta. Samoja lähiosoitteita löytyy yleensä eri puolilta Suomea, joten osoitteissa on syytä olla hyvin tarkkana, sillä yhden kirjaimen tai numeron virhe voi olla kohtalokas. Harvinaisia lähiosoitteita ovat esimerkiksi: Enkelintie, Näkijäntie, Parantajantie ja Ufotie.

Suomalaiset nimet ja osoitteet tarjoavat uskomattoman rikkaan maailman, joka pitää sisällään koko elämän ja olemassaolon kirjon. Kirjoja ja lehtiä postittaessaan jää joskus miettimään, miten nimet ja osoitteet ovat aikanaan syntyneet – mitä tarinoita niillä olisi kerrottavanaan.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  4/2006