Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 2/2006
 

Uutta ja vanhaa rajatietoa

  Rajatiedon suomalaisista messutapahtumista olemme saaneet nauttia jo 80-luvun alkupuolelta lähtien. Koskaan aikaisemmin alan messutapahtumien määrä ei kuitenkaan ole kohonnut samalle tasolle kuin viime aikoina. Yksistään tammikuun Ultrasta (1/06) sellaisia löytyi puoli tusinaa. Enää rajatiedon messuja ja niihin rinnastettavia yleisötapahtumia ei järjestetä vain suurissa kaupungeissa, vaan myös pienemmillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Jopa yksittäiset maalaiskunnat (Joutseno, Ruokolahti) ovat saaneet omat messunsa. Messujen ja alan tapahtuminen suuresta määrästä johtuen päällekkäisyyksiä sattuu yhä useammin. Tammikuun viimeisessä viikonvaihteessa sekä Karjalan Portti (Joutseno) että Yyterin Kylpylähotelli (Pori) tarjosivat tilojaan rajatiedon ammattilaisille ja harrastajille. Sekä ajan että paikan lähekkäisyydestä kertoo puolestaan se, että Rauma ja Pori järjestivät talvisen tapahtumansa tammikuussa peräkkäisinä viikonloppuina.

Tähän mennessä lähes koko Suomi on saanut pientä tuntumaa rajatiedon messuihin. Jos oikein muistan, Kainuu lienee ainoa maakunta, jossa alan messut on vielä järjestämättä. Tietojeni mukaan sinnekin on suunniteltu kevääksi paikallista tapahtumaa. Myös Mikkeli on saamassa huhtikuussa omat henkiset messunsa.

Näiden päivien messukiireistä siirryn hieman toisenlaisiin kiireisiin tasan kolmen vuosikymmenen päähän. Silloin perustimme Arjan kanssa yhtiötä nimeltä Kustannus Oy Rajatieto. Sen oli määrä jatkaa Ultra-lehden julkaisemista ja kustantamista Kustannus Oy Williamsin lopetettua toimintansa. Ultran lukijoista uuteen yhtiöön saatiin 404 osakkeenomistajaa. Kutsukirjeiden todisteellinen postittaminen Kuhmoisten postissa 30.1.1976 oli kiireellistä puuhaa, joka tehtiin perinteisin kirjoituskonein.

Kustannus Oy Rajatiedon perustava kokous pidettiin Tampereella 8. helmikuuta 1976. Historialliseen ensimmäiseen johtokuntaan valittiin äänestyksen jälkeen seuraavat Suomen kansalaiset (suora lainaus perustavan yhtiökokouksen pöytäkirjasta):

”päätoimittaja Tapani Kuningas ja toimitussihteeri Arja Kuningas Kuhmoisten kunnasta, kunnansihteeri Matti Mikkola Padasjoen kunnasta, ekonomi Keijo Muukka Lahden kaupungista ja atk-suunnittelija Timo Pyhälä Helsingin kaupungista sekä varajäseniksi Suomen kansalaiset tv-huollon esimies Osmo Kontula Kotkan kaupungista ja tv-asentaja Lasse Ahonen Salon kaupungista.”

Tuon tapahtuman jälkeen Ultra on ilmestynyt yli 320 kertaa.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  2/2006