Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 12/2006
 

Kirja, jota voi suositella

  Jo paljon ennen kirjapainotaidon keksimistä valitettiin kirjojen suuresta määrästä. Esimerkiksi Saarnaaja sanoo Raamatussa (12:12): ”Poikani, ota varoituksesta vaari; paljolla kirjaintekemisellä ei ole loppua, ja paljo tutkistelu väsyttää ruumiin.” Mitä Saarnaaja olisi sanonut nähtyään nykyiset kirjamessut? Pelkästään rajatiedon messuilla kirjojen määrä on valtava. Olen jo vuosia sitten arvioinut alan kirjoja ilmestyvän suomeksi keskimäärin yhden joka päivä.

Ei siis ole mikään ihme, että moni lukija on hämmennyksen vallassa kysyessään, mikä kirja minun kannattaisi lukea tai ostaa seuraavaksi. Tuohon kysymykseen on yleensä vaikea vastata, vaikka jossain määrin tuntisikin henkilön. Onneksi on olemassa suuri määrä alan klassikoita, joista voi löytyä sopivaa luettavaa. Kaksi kertaa Ultra on kysellyt Hengen ja Tiedon messuilla kävijöiltä alan parasta/tärkeintä kirjaa (vuosina 1988 ja 2004). Molemmilla kerroilla voittajaksi tuli sama kirja, Elisabeth Haichin Vihkimys. Tätä teosta voikin suositella hyvin monelle. Vuoden 88 kyselyssä Paul Bruntonin teokset olivat luetuimpia, viime vuosina ensimmäisellä sijalla ovat olleet Walschin Keskusteluja Jumalan kanssa –sarjan kirjat.

Vuonna 1968 Lauttasaaren silloiselta kirkkoherralta ilmestyi poikkeuksellinen teos nimeltä Anna minulle kirja. Siinä Voitto Viro esittelee kaikki tärkeimmät elämänsä aikana lukemansa kirjat. Sivulla 196 hän mainitsee kaksi kirjaa, jotka ovat tehneet häneen suuren vaikutuksen ja joiden suomentamista hän on vuosikausia suositellut. Ne ovat Paul Bruntonin A Search in Secret India ja Paramahansa Yoganandan Autobiographie eines Yogi.

Eläkevuosinaan Viro itse suomensi Bruntonin neljä kirjaa, ensimmäiseksi teoksen Salaista Intiaa etsimässä. Yogananadan Joogin omaelämäkerta on odottanut suomentamistaan harvinaisen pitkään, useita vuosikymmeniä. Vasta tänä syksynä – 60 vuotta englanninkielisen alkuteoksen julkaisemisen jälkeen - Voitto Viron ja monen muun totuudenetsijän harras toive on toteutunut: Basam Books julkaisi kirjasta 588-sivuisen suomennoksen.

Paramahansa Yogananadan Joogin omaelämäkertaa uskaltaa hyvin suositella muillekin kuin Ultran lukijoille, sillä teos on antoisaa luettavaa maailmankatsomuksesta riippumatta. Se on samalla kertaa sekä lumoava lukuelämys että antoisa johdatus joogafilosofiaan. Varsinainen teksti tarjoaa monikulttuurisen lukuelämyksen, mutta jos haluaa syventyä sivujen runsaisiin alaviitteisiin, se johdattaa syvemmälle itämaiseen henkiseen ajatteluun. Myös kirjan runsas kuva-aineisto on mielenkiintoinen.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN 12/2006