Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 10/2006
 

Uusille urille

  Ultran toimipaikan ja kotipihani vierestä on pari vuotta sitten kaadettu metsää. Lännen suuntaan maisema on avartunut, ja aurinko pääsee valaisemaan entistä paremmin. Kaadetulla alueella on kuitenkin paljon oksia ja muita esteitä, joten liikkuminen siellä on paikoin hankalaa. Huomaankin, etten ole käynyt alueella kesän aikana kertaakaan, vaikka se sijaitsee sekä kotini että työpaikkani vieressä. Talvella tilanne oli toisenlainen, kun lumi peitti ja tasoitti alueen. Silloin sen kautta saattoi hiihtää tai kävelläkin, kun hanki kantoi.

Kotipihalla, työpaikalla, kaupungilla, mökillä tai yleensä missä tahansa liikkuminen kertoo havainnollisesti siitä, miten useimmat meistä valitsevat lähiympäristössään tietyt – yleensä kaikkein helpoimmat ja nopeimmat – kulkureitit. Liikkuminen hyviä, nopeita ja tuttuja reittejä pitkin on tiettyyn rajaan asti kyllä järkevää, mutta samalla se rajoittaa ympäristömme hahmottamista ja tuntemista. Me uraudumme käyttämään samoja tuttuja (ja usein myös ruuhkaisia) reittejä päivästä toiseen, vaikka olisi olemassa lukuisia muitakin – ja usein paljon avartavampia ja mielenkiintoisempia – kulkumahdollisuuksia.

Usein kiire on syynä nopeimman ja helpoimman reitin valitsemiseen, mutta monet meistä sortuvat samaan valintaan silloinkin, kun ajasta ei olisi puutetta. Sama urautuminen tulee esille kaikessa muussakin inhimillisessä toiminnassa. Myös henkisesti me tallaamme samoja tuttuja ja turvallisia polkuja, joita vuosien aikana olemme tottuneet kulkemaan.

Meidän ei tarvitse lähteä ulkomaille tai toiselle puolelle maapalloa löytääksemme elämäämme uusia ja mielenkiintoisia polkuja sekä fyysisessä että henkisessä mielessä. Ennen kulkemattomat reitit odottavat meidän valintaamme aivan lähellämme, kun vain osaamme suunnata askeleemme ja/tai mielemme hieman eri tavalla kuin tähän asti. Ehkä emme pääse yhtä helpolla ja nopeasti kuin aikaisemmin, mutta vastaavasti me saamme enemmän.

Myös rajatiedon alueella ja asioissa tapahtuu helposti urautumista, vanhojen tuttujen polkujen tallaamista. Onneksi löytyy ihmisiä, jotka uskaltavat lähteä tarkastelemaan tuttuja asioita uudesta näkökulmasta. Mielenkiinnolla odotan syksyn Hengen ja Tiedon messujen toista päivää, 15. lokakuuta, jolloin messujen ohjelmassa lähdetään uusille urille. Kirjailija Irma Weisen on messuja varten kirjoittanut huvinäytelmän Asiantuntijan arvoitus. Näytelmä ei suomalaisessa rajatiedossa ole sinänsä uusi polku, sillä esim. Ihmisyyden tunnustajat ovat jo pitkään esittäneet näytelmiä Väinölän kesäteatterissa. Nyt kuitenkin saamme nauttia teatterista myös messuilla. 

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN 10/2006