Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 1/2006
 

Haluatko kansikuvaan?

  Edellisessä pääkirjoituksessa käsittelin ikääntymiseen liittyviä asioita. Kohta kirjoituksen tehtyäni luin National Geographic –lehdessä (13/05) julkaistun Dan Buettnerin kirjoituksen Pitkän iän salaisuus, jossa hän haastatteli pitkäikäisiä ryhmiä kolmessa maailman kolkassa, Sardiniassa, Okinawalla ja Kaliforniassa.

Yhdysvaltain kansanterveyslaitos (NIH) rahoitti vuosina 1976-1988 tutkimusta, jossa selvitettiin 34 000 kalifornialaisen adventistin elämäntapojen vaikutusta heidän elinikäänsä. Seitsemännen päivän adventistit ovat tunnetusti tarkkoja elintavoistaan ja ruokavaliostaan. Tutkimus selvästi tukee sitä käsitystä, että terveellisillä elintavoilla on varsin suuri vaikutus elinikään, sillä kalifornialainen adventisti elää keskimäärin neljästä kymmeneen vuotta pidempään kuin muut kalifornialaiset. Elintapojen osuus näyttäisi siis olevan pyöreästi kymmenen prosenttia.

Korkeasta iästään huolimatta kansikuvajutun vanhin, 112-vuotias adventisti ei kuitenkaan ollut päässyt NG-lehden kansikuvaan. Tämän aasinsillan avulla hyppäänkin varsinaiseen asiaan, joka käsittelee heti vuoden 2006 alussa alkavaa aikakauslehtien kansikuvakampanjaa (katso tammikuun Ultran sivuja 37 ja 38).

Sopivan kansikuvan valitseminen lehteen ei aina ole yksinkertaista. Joskus se onnistuu, joskus taas ei – keskimäärin liikutaan näiden välillä. Ultra-lehti on kysellyt kansikuviensa paremmuutta Hengen ja Tiedon messuilla jo vuodesta 1990 lähtien. Tuhannet Ultran lukijat ovat siis vuosien varrella arvioineet lehden kansikuvia. Pelkistäen voidaan todeta, että Ultran kansikuvassa on usein joko alan henkilö tai symboli, hyvin usein myös joku luontoon liittyvä kohde; aika usein myös näiden kaikkien yhdistelmä.

Kun katselin äänestystuloksia 16 vuoden ajalta, havaitsin erään yllättävän asian: koskaan Ultran parhaaksi kansikuvaksi ei ole valittu henkilökuvaa, vaikka lehden kansikuvissa on ollut äänestysvuosina kymmeniä alan keskeisiä henkilöitä sekä Suomesta että maailmalta. Valinnanvaraa on siis ollut Ture Arasta Äiti Ammaan, Dalai-lamasta Rauni-Leena Luukaseen. Eräs syy henkilökuvien menestymättömyyteen lienee siinä, että hyvin harva alan henkilö saa laajaa kannatusta koko rajatiedon kentältä. Kaunis luontokuva tai sopiva symboli on ollut useimmille mieluisampi ratkaisu.

Mutta ajat muuttuvat. Aikakauslehtien Liiton 60-vuotisjuhlan kunniaksi esille nostetaan tavallisia suomalaisia – ihan lehden kanteen asti. Nyt sinullakin on mahdollisuus päästä Ultran (ja hyvin monen muun suomalaisen aikakauslehden) kansikuvaan. Tartu tilaisuuteen heti uuden vuoden alussa – ja tee itsestäsi kansikuvajuttu! Lisätietoja osoitteessa www.kansikuva.fi

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  1/2006