Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 2/2005
 

PERIMMÄISIÄ KYSYMYKSIÄ

  Tapaninpäivän tapahtumat Aasiassa ovat nostaneet elämän perimmäiset kysymykset voimakkaasti esille myös meillä Suomessa ja lähes koko läntisessä maailmassa. Maanjäristyksestä aiheutunut hyökyaalto muistutti koko ihmiskuntaa siitä tosiasiasta, että tavanomainen elämä voi saada äkkipysähdyksen minä päivänä hyvänsä - myös maailmanlaajuisesti. Se oli vakava muistutus myös siitä, että kansainvälinen yhteisö ei ole vielä valmis nopeaan toimintaan, vaikka tekniset ja taloudelliset edellytykset ovat jo olemassa. Paljon vakavammatkin katastrofit ovat koska hyvänsä mahdollisia, mutta ihmiskuntana emme ole niihin valmiita.

Useimmilla Ultran lukijoilla lienee sukulais-, ystävä-, tuttavapiirissään joku, joka henkilökohtaisesti oli 26.12.2004 jossakin lukuisista tapahtumapaikoista, yleensä kuitenkin Thaimaassa. Eräs pitkäaikainen Ultran lukija lähetti varsin yksityiskohtaisen selostuksen järkyttävistä kokemuksistaan Khao Lakissa. Tilanpuutteen takia pyysimme häntä lyhentämään kirjoitustaan. Sen avulla saamme hyvin eläviä välähdyksiä lomaparatiisin muuttumisesta nopeasti todelliseksi kauhukeskukseksi. Tuo odottamaton kokemus jättää varmasti pysyvät jälkensä ihmisten elämään, sillä myös täällä kaukana asuvat ovat monella tavalla olleet osallisina tässä maailmanlaajuisessa katastrofissa.

Tuhoalueen tapahtumat todistivat jälleen kerran myös sen asian, että eläimet ja alkuperäiskansat osaavat tulkita luonnon antamia merkkejä sivistynyttä ihmistä paljon paremmin. Molemmat selviytyivät hyökyaallosta vähäisin vaurioin. Myös parapsyykkisesti herkät ihmiset ovat saaneet tapahtumasta ennakkotietoja.

Tapaninpäivän tapahtumista ei ole pitkä matka perimmäisiin kysymyksiin. Rajatiedon syvin olemus käsittelee nimenomaan perimmäisiä kysymyksiä. Niistä on toistaiseksi hyvin vähän – tai ei olleenkaan - tieteellistä tietoa. Yksilön kannalta oleellisin kysymys on hänen kohtalonsa elämän ulkopuolisina aikoina, siis ennen syntymää ja kuoleman jälkeen. Uskonnot ovat perinteisesti käsitelleet näitä asioita ja pyrkineet myös antamaan omia vastauksiaan. Vasta 1800-luvulla syntyi laajempaa kiinnostusta perimmäisiin kysymyksiin varsinaisten uskontojen ulkopuolelta, kun esimerkiksi teosofinen ja parapsykologinen tutkimus lähti liikkeelle.

Perimmäisiin kysymyksiin liittyy myös helmikuun kirjauutuus. Kustannus Oy Rajatiedon julkaisema Yhteyksiä ajattomuudesta tuo ajatteluamme avartavaa valoa ikivanhaan kysymykseen ihmisen kohtalosta kuoleman jälkeen. Kirjan tekijät ovat vuosikymmeniä perehtyneet aiheeseensa, joka on aina ollut – on – ja tulee aina olemaan sekä ajankohtainen että mielenkiintoinen.

 

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  2/2005