Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 12/2005
 

Upea ikääntyminen

  Sotien jälkeiset suuret ikäluokat alkavat lähestyä eläkeikää. Tämän ovat huomanneet myös markkinaihmiset, sillä ikääntyminen tarjoaa nykyisin elinkeinon lukemattomille ihmisille. Hyvän läpileikkauksen vuosien karttumisen  valo- ja varjopuolista sai Helsingin Messukeskuksen marraskuisesta messutapahtumasta Upea Ikä 45+. Jo tapahtuman nimestä voi päätellä, että eläkeikään valmentautuminen aloitetaan nykyisin varhain. Hemmottelu- ja hormonihoitoja on runsaasti tarjolla, elämyksiä tarjotaan sekä Himalajan rinteillä että pään sisäpuolella.

Vaikka kaikille tulee ikää lisää samaan tahtiin, vuosien vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä, sillä sen paremmin perintö- kuin ympäristötekijämme eivät ole tasa-arvoisia. Havainnollisen kuvan ikääntymisestä saa luokkakokouksissa. Heinäkuun alussa olin Taavetin lukion vuoden 1965 ylioppilaiden luokkakokouksessa Luumäellä. Kaikki eivät tietenkään päässeet mukaan kesäiseen tapaamiseen Taavetin historiallisilla valleilla, mutta yllättävää oli kuulla, kuinka monen kohdalla kuolema oli katkaissut maallisen vaelluksen. Yli neljäsosa neljän vuosikymmenen takaisista abiturienteista oli jo poistunut keskuudestamme. Muutamat olivat jo eläkkeellä, muutamat pian siirtymässä.

Ikääntyminen tulee monella tavalla vastaan myös Ultran tekemisessä. En tiedä, kuka Ultran lukijoista on vanhin, mutta tänä vuonna vanhimmat tilauksen lopettajat ovat olleet 99- ja 98-vuotiaita. Alan henkilöiden merkkipäivistä kirjoitamme aika harvoin, mutta tulkoon mainituksi, että uskollinen Australian avustajamme Matti Penttilä (asunut siellä vuodesta 1967) kertoo hänkin täyttäneensä lokakuussa 60 vuotta.  Hänen laillaan kaikki Ufoajan aikaiset lehden lukijat ja tilaajat ovat vanhenneet pian 34 vuotta.  Hyvin moni lehden avustaja,  lukija ja tilaaja on siirtynyt henkimaailman puolelle. Vuosien varrella muistosanoja on julkaistu jo yli 90:stä henkilöstä (luettelo löytyy Ultran nettisivujen hakemistoista).

Ikääntyminen merkitsee useimmille terveyden ja kauneuden rapistumista (siitä Terveys & Kauneus messut), mutta jokaisen lähipiiristä löytynee upeita esimerkkejä siitä, että ihmisen ikävuosista ei voi paljon päätellä hänen henkistä tai/ja fyysistä kuntoaan. Oma mammani oli vielä yli 80-vuotiaana innokas pellonraivaaja, kun elettiin sotien jälkeisiä aikoja. Vaimoni yli 90-vuotias täti puolestaan käy edelleen auttamassa poikaansa maatilan askareissa.  Ultran lukijat saattavat muistaa, että  Aleksanteri Ahola-Valo esitelmöi Hengen ja Tiedon messuilla runsaasti yli 90-vuotiaana. Ultran pakinoitsija Niku puolestaan juoksi 46-vuotiaana ensimmäisenä ihmisenä Utsjoelta Helsinkiin.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  12/2005