Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 10/2005
 

Rajatiedon merkkivuosia

 Vuonna 2005 voimme juhlia monia rajatiedon merkkivuosia. Mainitsen seuraavassa vain muutamia esimerkkejä.

Pyöreät sata vuotta on kulunut ensimmäisen alan aikakauslehden ilmestymisestä Suomessa. Sortokauden oloissa teosofisen aikakauslehden aloittaminen ei ollut helppoa. Kenraalikuvernööri Bobrikoff antoi kielteisen päätöksensä aikakauskirjalle ”Uutta valoa” vain kaksi päivää ennen väkivaltaista kuolemaansa. Monen vaikeuden jälkeen toukokuussa 1905 ilmestyi Martti Humun (päätoimittajan nimimerkki, jonka takana oli Maria Ramstedt) ja Pekka Ervastin toimittama Omatunto-lehden ensimmäinen näytenumero. Teosofinen aikakauslehti Omatunto alkoi ilmestyä kuukausittain 15.8.1905.

Milloin julkaistiin maailman ensimmäinen horoskooppi? En olisi tiennyt vastausta tähän rajatiedolliseen kysymykseen, mutta onneksi astrologi Maarit Laurento kertoo tarkan päivämäärän kirjoituksessaan Kuka keksi horoskoopin? (Journalisti 19.8.2005). Siitä ilmenee, että horoskooppien syntymäpäiväksi voidaan nimetä 24.8.1930. Minulle oli pieni yllätys, että horoskoopit täyttivät vasta 75 vuotta.

Edellisessä Ultrassa oli uutinen sitä, että englanninkielisen Urantia-kirjan julkaisemisesta tulee lokakuussa kuluneeksi 50 vuotta. Tuon yli 2000-sivuisen kirjan syntyminen on aikoinaan ollut monen mutkan takana. Urantian syntyhistorian juuret ulottuvat lähes sadan vuoden taakse. Asiasta kerrotaan tarkemmin seuraavassa Ultrassa.

Kuka keksi rajatiedon, ja milloin se tapahtui? Ajatuksen isä on Hemmo Tietti. Syntyperäisenä saksalaisena hän ehdotti vuonna 1975 Grenzwissensaschaft –sanan suomentamista. Koska rajatiede ei mielestäni olisi ollut useinkaan asiallinen nimitys, ehdotin sanaa rajatieto. Virallisesti se otettiin käyttöön 30 vuotta sitten (27.9.1975), jolloin allekirjoitettiin Kustannus Oy Rajatiedon yhtiösopimus. Saman illan tilaisuudessa luotiin myös Rajatiedon yhteistyöryhmä, joka ryhtyi 80-luvun puolella järjestämään Hengen ja Tiedon messuja (15.-16. lokakuuta messut ovat Helsingissä jo 23. kerran).

Koska nykymuotoista rajatietoa on harrastettu Suomessakin satakunta vuotta, erilaisia merkkivuosia löytyy jo lähes loputtomasti. Omalla kohdallani ensimmäisistä alan lehtikirjoituksista tulee kuluneeksi tänä syksynä 40 vuotta ja ensimmäisestä kirjastani (UFOja Suomen taivaalla) 35 vuotta. Jos joku Ultran lukija haluaa muistella tarkemmin rajatiedon edellistä vuosisataa, Ultrassa 12/99 julkaistiin kymmenen sivua tekstiä ja kuvia vuosilta 1900 – 1999, Sigmund Freudista Äiti Ammaan.

 Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  10/2005