Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 9/2004

Tähtien vierailuja

Otsikosta voisi päätellä, että kerron menneen kesän tai alkavan syksyn kuuluisista ihmisistä, mutta siinä asiassa tulen tuottamaan osittaisen pettymyksen, sillä en käsittele tähteyttä aivan perinteisellä tavalla. Alkuperäisessä astronomisessa merkityksessä tähdellä tarkoitetaan omavaloista taivaankappaletta. Aikaa myöten omavaloisuus on liitetty sekä ihmisiin että asioihin, jolloin tähdestä on tullut merkittävä symboli ja kuvakielinen sana. Laajasti käsitettynä vierailevat tähdet voivat siis olla peräisin yhtä hyvin kivikunnasta, kasvikunnasta, eläinkunnasta kuin ihmiskunnasta – miksei myös enkelikunnasta, tai vielä korkeammista kunnista, joista ihmisillä ei ole toistaiseksi aavistustakaan.

Tähdenlentoja, valojuovana taivaalla kiitäviä meteoreja lienee lähes jokainen Ultran lukija joskus nähnyt, mutta ihmeellisemmät tähtitaivaan ilmiöt ovat jo harvinaisempia. Joskus voi olla mahdotonta sanoa tarkasti, mistä joku tähtitaivaan valoilmiö on peräisin. Kun selitysmahdollisuudet tutkimusten jälkeenkin vaihtelevat kivikunnan tuotteista aina vieraaseen sivilisaatioon asti, voidaan ilmiöstä käyttää nimitystä ufo. Tällaiset havainnot eivät suinkaan ole lakanneet, vaikka niitä ei julkisuudessa ole juuri käsitelty viime aikoina.

Vieraileva tähti voi olla peräisin myös kasvi- tai eläinkunnasta. Harvinaisen kasvin tai linnun ilmaantuminen pihapiiriin ei jää yleensä huomaamatta. Muistan lapsuudesta ensimmäisen kuulo- ja näköhavainnon kuhankeittäjästä, tuosta värikkäästä ja ääneltään poikkeavasta linnusta, jota ei voinut olla havaitsematta. Vieläkin tuo harvinainen lintumaailman edustaja sävähdyttää. Samoin ovat jääneet muistiin ensimmäiset kohtaamiset suden ja ahman kanssa.

 Vuosien varrella olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että jokainen ihminen on toiselle tai toisille kuin tähti, joka valaisee lyhyemmän tai pitemmän aikaa toisen ihmisen elämää. Valon määrä voi tietysti vaihdella vähäisestä tuikkeesta täydelliseen sokaistumiseen saakka. Jokaisen ihmisen elämää voi siis verrata tähdenlentoon – niin lyhyeltä se jälkikäteen yleensä tuntuu, vaikka olisi ollut vuosikymmeniä tekemisissä hänen kanssaan.

Kuluneen heinäkuun aikana kolmen tuntemani rajatiedon suomalaisen taiteilijan elämä päättyi. Jokainen heistä levitti valoa omalla persoonallisella tavallaan. Jäljelle jääneitten töittensä välityksellä he valaisevat meidän tietämme kuolemansa jälkeenkin.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  9/2004