Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 7-8/2004

Kesä on myös kirjojen aikaa

Helatorstai 20.5.2004 jäi suomalaisen rajatiedon historiaan päivänä, jolloin meillä ensimmäistä kertaa valittiin vuoden merkittävin rajatietokirja. Tamperelaisen kirjailijan, näyttelijän ja ohjaajan Seppo Heinolan teos Jälleensyntymä ja Raamattu (kustantaja Myllylahti) sai tämän pioneerin paikan Valo Saikun valitsemana. Yleisöäänestyksessä Heinolan kirja ei sanottavasti menestynyt. Siinä saivat eniten ääniä kirjat Paikka jota kutsumme kodiksi, Miten Maapallo muuttuu paratiisiksi ja kolmantena Silva-menetelmä. Lisää tietoja helatorstain tapahtumasta löytyy sivulta 42.

Rajatietokirjallisuus poikkeaa tavallisesta kirjallisuudesta myös siinä, että sitä myydään ja luetaan varsin tasaisesti pitkin vuotta. Esimerkiksi joulu ei ole mikään erikoinen sesonki, vaan rajatietokirjoja kysytään yhtä hyvin keskellä kesää.

Alan kirjallisuuden arvioinnissa ja esittelyssä Ultra on tehnyt jo pitkän päivätyön. Kun Ultra on ilmestynyt yli 350 kertaa, ja lähes jokaisessa numerossa on ollut kirja-arvosteluja/esittelyjä, ei ole vaikea arvioida, että vuosien mittaan lehden sivuilla on arvosteltu ja esitelty yli tuhat rajatiedon teosta. Äskettäin saatiin valmiiksi aakkostettu luettelo koko tästä aineistosta, numerot 1/1972 – 7-8/2004. Se on nykyisin vapaasti luettavana ja tutkittavana Ultran kotisivuilla [tässä], koska lehdessä tuo luettelo veisi liikaa tilaa.

Kirja-arvostelujen tekijöistä ei ole toistaiseksi omaa luetteloaan, mutta heitäkin lienee satoja. Ahkerimmat arvostelijat ovat kirjoittaneet arvioita kymmenistä alan eri teoksista. Eräs 70-ja 80-lukujen uutterimmista Ultran kirja-arvostelijoista on ollut Veijo Hietala, nykyinen Turun yliopiston elokuva ja tv-tieteen professori. Hän tulee pitämään kesän 2004 Ultrapäivien avajaisesitelmän, jonka otsikko kiinnostanee useimpia rajatiedon ystäviä: Tri Caligarin Salaiset kansiot – paranormaalit ilmiöt elävissä kuvissa.

Ketkä alan kirjailijat ovat saaneet Ultrassa eniten palstatilaa? Millimetrejä ei ole laskettu, mutta lukumääräisesti selvästi eniten kirja-arvosteluja on julkaistu Pekka Ervastin teoksista. Asia on varsin ymmärrettävä, sillä Ervastin kirjojen lukumäärä on 3-numeroinen, kun se kaikilla muilla rajatiedon suomalaisilla kirjailijoilla on korkeintaan 2-numeroinen. Kotimaan muista rajatiedon kirjailijoista useimmiten ovat päässeet Ultrassa esille seuraavat: Tapio Kaitaharju, Oskar Reponen ja Esko Jalkanen. Vieraskielisistä kirjailijoista eniten ovat olleet esillä puolestaan: Sitchin, Leadbeater, Castaneda ja Viilma.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  7-8/2004