Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 12/2004

SUURIN SUOMALAINEN

  Näinä aikoina moni meistä on ainakin ohimennen pohtinut vastausta kysymykseen suurimmasta suomalaisesta. Kysymys on samalla kertaa sekä helppo että mahdoton. Useimmat meistä pystyvät helposti mainitsemaan yhden tai useamman suomalaisen, jota hän arvostaa keskimääräistä enemmän. Toisaalta on selvää, että kukaan ei voi tuntea kuin hyvin pienen osan suomalaisista. Olemme tässä asiassa – kuten yleensäkin – lähes täysin tiedotusvälineiden varassa. Miten siitä pienestä joukosta voisi tasapuolisesti nimetä suurimman suomalaisen?

On myös epäselvää, kuka itse asiassa on suomalainen. Kuinka kauas historiassa tai jopa esihistoriassa voidaan mennä suurinta suomalaista etsittäessä? Olivatko Susiluolan muinaiset asukkaat yli 100 000 vuotta sitten jo suomalaisia? Ainakin he asuivat nykyisen Suomen alueella. Kirjassaan Me suomalaiset Tapio Kaitaharju puolestaan etsii kalevalaisen kulttuurimme juuria viiden vuosituhannen takaa. Hän on sitä mieltä, että suomalaisten kansallinen voima on peräisin näin kaukaisilta ajoilta. Olisiko siis kalevalaisten hahmojen pitänyt päästä äänestyksessä esille?

Tämän vuoden äänestyksessä voittaja lienee joku presidenteistämme. Onneksi muitakin vaihtoehtoja löytyy – Mikael Agricolasta Arvo Ylppöön. Myös rajatiedon näkökulma on ainakin välillisesti edustettuna vielä loppukilpailussakin, sillä mukana on myös presidentti Risto Ryti, joka tunnetaan – yhdessä selväkuuloisen vaimonsa kanssa – monipuolisena rajatiedon harrastajana. Suomen Pankin pääjohtajana (1924-39) hän sai maamme raha-asiat kuntoon tehden Suomesta maan, joka maksoi velkansa huonoinakin vuosina. Sotavuosina (1939-44) hän oli Suomen vaikeimmalla paikalla, ensin pääministerinä, sitten presidenttinä.

Suurimman suomalaisen äänestyksessä menestyi myös toinen teosofisen maailmankuvan omannut ihminen, joka lienee ollut myös viime vuosisadan loppupuolen paras puhuja Suomessa. Tarkoitan opetusneuvos Yrjö Kallista, joka sodan jälkeen toimi myös puolustusministerinä huolimatta pasifistisesta vakaumuksestaan. Moni rajatiedon harrastaja olisi odottanut myös Pekka Ervastin sijoittuvan sadan suuren suomalaisen listalle.

Edellä mainitut olivat suuria suomalaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että suuria suomalaisia on paljon enemmän kuin ne sata henkilöä, jotka saivat äänestyksessä eniten ääniä. Olen sitä mieltä, että suuria suomalaisia löytyy Suomen jokaisesta kaupunginosasta ja kylästä.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  12/2004