Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 11/2004

Kaikki alkoi kirjoista

Kirjat ovat olleet minulle aina tärkeitä. Sotien jälkeisinä vuosina kirjoja oli oman evakkoperheeni piirissä hyvin vähän, joten niistä on jäänyt aika selkeitä muistikuvia. Eräs kotini harvoista romaaneista oli Sillanpään Nuorena nukkunut, jonka isäni oli löytänyt sotaretkellään Syvärin luostarin läheltä vuonna 1944. Kymmenen vuotta myöhemmin kirjakaupasta ostettu Tuntematon sotilas ei vielä jaksanut kiinnostaa itseäni niin paljon, että olisin jaksanut lukea kirjan kokonaan, vaikka aikuiset siitä vilkkaasti keskustelivat. Suurempi kiinnostus kohdistui teokseen Eräs meidän ajan profeetta, joka kertoi uukuniemeläisen horrossaarnaaja Helena Konttisen (1871 – 1916) merkillisen elämäntarinan. Myös Albert Schweitzerin Elämän kunnioitus on jäänyt mieleeni syvällisesti vaikuttavana kirjana 50-luvulta.

Ensimmäisten omien kirjojen hankkiminen on kuitenkin päässyt unohtumaan, sillä en pysty varmasti muistamaan, mikä oli ensimmäinen itse ostamani teos. Joka tapauksessa ensimmäiset rajatiedon kirjani hankin vuonna 1963, kun silloisessa Teini-lehdessä oli pieni ilmoitus Kustannus Oy Vimanan julkaisemista teoksista.

Opiskeluaikana ostin poikkeuksellisesti kaikki saatavilla olevat tenttikirjat, koska tapanani oli tehdä niihin merkintöjä tärkeiden asioiden muistamiseksi. Kymmenien tenttikirjojen joukossa sattui olemaan myös yksi rajatiedon kirja, Harald Schjelderup: Salattu ihminen.

Opintojen ohella 70-luvun alussa syntyi myös omia kirjoja. Kun kyseisiä teoksia myytiin kymmeniätuhansia kappaleita, asia ei voinut olla vaikuttamatta elämääni. Minulle tarjottiin lisää kirjoitettavaa; vuoden 1971 lopussa alkoi Ufoajan toimittaminen. Tasan 30 vuotta sitten lehden nimeksi tuli nimikilpailun voittanut Ultra. Sen oli keksinyt Teuvo Laitinen, joka myöhempinä vuosikymmeninä kirjoitti lehteen kymmeniä juttuja.

Alan kirjallisuus astui voimakkaasti uudelleen kuvaan 70-luvun lopulla, kun Ultra aloitti oman kirjamyyntinsä ja pian myös muutamien kirjojen kustantamisen. Molemmat laantuivat 80-luvun edetessä, mutta kirjamyyntiin palattiin taas 90-luvulla. Vuosien varrella Ultra on saanut myös monipuolisen kirjaston, noin 10 000 teosta. Tässä yhteydessä onkin syytä kiittää lämpimästi kaikkia niitä yksityisiä henkilöitä ja yhteisöjä, jotka ovat kartuttaneet Kylämän kirjastoa. Ultran kirjanpäivänä 27.11. on jälleen tilaisuus tutustua tähän ainutlaatuiseen kokoelmaan.

Marraskuun numerossa alan kirjallisuutta esitellään tavanomaista enemmän, runsaasti yli kymmenellä sivulla. Myös toinen ilouutinen on tarjolla kirjojen ystäville: Kustannus Oy Rajatiedolta ilmestyy pitkästä aikaa uusi kirja.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  11/2004