Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 10/2004

Elämysten etsintää

  Elämyksen (voimakkaasti vaikuttava kokemus) tarkempi määrittely on vaikeaa, sillä mahdollisten elämysten määrä ja laatu lienee rajaton. Sekä ihmisen että luonnon aikaansaannokset muodostavat elämysten loputtoman lähteen. Jokaisella lukijalla on varmasti omakohtaisia kokemuksia elämyksistä sekä kehon että mielen alueelta, joten me kaikki tunnemme hyvin nyt käsiteltävän asian.

Ihminen lienee aina etsinyt elämyksiä, mutta erityisesti meidän aikamme ihmiset metsästävät niitä. Länsimainen ihminen on erilaisten elämysten suurkuluttaja; jopa siinä määrin, että nauttimamme elämykset alkavat käydä monen ruumiille ja/tai sielulle hengenvaarallisiksi. Suurin syy elämyksien korostuneeseen asemaan ajassamme aiheutunee siitä, että meillä on aivan toisenlaiset mahdollisuudet erilaisten – ja nimenomaan uusien – elämysten hankkimiseen kuin edellisillä sukupolvilla. Aika ja paikka rajoittavat meitä huomattavasti vähemmän kuin esi-isiämme.

Elämyksiä etsivät kaikenikäiset ihmiset: lapset, nuoret, keksi-ikäiset, vanhukset. Niitä on myös tarjolla kaikkialla, sillä elämys aiheutuu sekä ulkoisista että sisäisistä tekijöistä. Tehdasmaista elämysten tuotantoa edustavat esimerkiksi huvipuistot, mutta varsin toisenlaisia elämyksiä tarjoaa meitä ympäröivä luonto.

Elämykset ovat kovin yksilöllisiä. Asia, joka saa yhden haltioitumaan, on toiselle yhdentekevä tai jopa vastenmielinen. Kun elämyksiä on kovin runsaasti tarjolla, ihmisellä on taipumus kyllästyä tavanomaisiin elämyksiin ja hakea yhä voimakkaampia kokemuksia. Äärimmilleen vietynä uusien elämysten metsästys voi muodostua hengenvaaralliseksi. Elämyksillä ei pidä elämöidä.

Rajatiedon asiat ja ilmiöt ovat eräs elämysten ehtymätön lähde. Oikein ja sopivasti käytettynä ne tarjoavat elämää edistäviä energioita, mutta liiallisuuksiin mentäessä nekin voivat muodostua rasittavaksi taakaksi. Myös rajatietoa on nautittava sopivina annoksina.

Lokakuu tarjoaa perinteisesti runsaasti rajatiedon elämyksiä – varsinkin Suomessa asuville.  Meille tarjotaan sekä kotimaisia että ulkomaisia alan guruja Äiti Ammasta lähtien. Kuun puolivälissä on syksyn päätapahtuma eli Hengen ja Tiedon messut, joka tuo Helsingin Suomalaiselle Yhteiskoululle sekä alan konkareita että ensikertalaisia. Messuosastot tarjoavat melkoisen kirjon elämyksiä – maanläheisistä makunautinnoista hengen huikaiseviin matkoihin. Messujen ohjelmaan ja osastoihin voi nykyisin tutustua jo etukäteen ilmaisen messulehden avulla. Sitä on saatavana lukuisista alan toimipisteistä. Messulehti tarjoaa pieniä lukunautintoja niillekin, jotka eivät pääse tutustumaan varsinaiseen messuelämykseen 16. ja 17. lokakuuta.

Tapani Kuningas

  


< TAKAISIN  ULTRAAN  10/2004