Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 1/2004

Juhlaa ja arkea

Suomessa on sata vuotta täyttäneitä vanhuksia jo 3-numeroinen lukumäärä, mutta vasta kolmen vuoden kuluttua meillä voidaan juhlia ensimmäisiä 100-vuotiaita rajatiedon yhdistyksiä. Alan yhdistysten merkkipäiviä on tämän tästä, sillä vuosi vuodelta rekisteröityjen rajatiedon yhdistysten määrä kasvaa. Nykyisin niitä on jo yli 300.

Joulukuun 7. päivänä Helsingin Rudolf Steiner –koulussa vietettiin antroposofien 80-vuotisjuhlaa. Toimittaja Kaija Aho kertoo sekä juhlasta että antroposofisesta toiminnasta yleensä sivuilla 22-24. Tavallinen suomalainen on kuullut puhuttavan ainakin steinerkouluista, joita löytyy tällä hetkellä jo 19 eri puolilta maatamme. Aika harva kuitenkaan tietää antroposofien lukuisista muista toimintamuodoista, vaikkapa Sofia-kodista.

Mielenkiintoista – ja yleisestä kehityksestä poikkeavaa – on se, että antroposofiset yhdistykset ovat löytäneet viime aikoina yhteisen tien. Lähes aina suuntauksena on se, että alan yhdistykset jakaantuvat uusiin ja yhä pienempiin yksikköihin, kun jäsenet eivät tule keskenään toimeen.

Rajatiedon yritystoiminta on lähes yhtä vanhaa kuin yhdistystoiminta. Usein niiden toisistaan erottaminen onkin sangen hankalaa, sillä myös aatteellinen toiminta tarvitsee rahaa. Hyvin usein alan yritysten historia jää lyhyeksi, sillä ainoa etukäteen varma asia on runsas työ. Sen tähden monetkaan alan yritykset eivät pääse juhlimaan kovin korkeita merkkivuosia. Kuluneen loppuvuoden ajoilta tulee mieleen kaksi helsinkiläistä kirjakauppaa, Era Nova ja Aatma, jotka ovat päässeet pyöreisiin lukuihin.

Jos yritysten pyöreät merkkipäivät ovat harvinaisia, sitä enemmän löytyy alan yksityishenkilöitä, joilla on joku syntymäpäivä aikavälillä 30 – 90 vuotta. Tällaisia merkkipäiviä on niin runsaasti, ettei Ultra voi huomioida niitä juuri ollenkaan – tai sitten lehdessä pitäisi olla erityinen palsta niitä varten.

Tarkkaavainen Ultran lukija on saattanut panna merkille esim. sen, että Tapio Kaitaharju on täyttänyt 80 vuotta, koskapa hänelle on tehty erityinen onnittelukirja Toisin tietäminen.

Uusi vuosi 2004 tuo mukanaan sekä arkea että juhlaa. Tämän lehden kohdalla alkaa 33. vuosikerta. Se ei pelkkänä lukuna lupaa juhlaa, mutta vuoden lopussa (marraskuussa) tulee kuitenkin kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun ilmestyi ensimmäinen numero, jonka kannessa luki ULTRA. Myös ilmestyneitten lehtien lukumäärä saavuttaa maaliskuussa pyöreät 350.

Tapani Kuningas  

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  1/2004