Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 12/2003

Ultra 1/1994

Miljoonien halausten Äiti

Kymmenen vuotta sitten Ultran (1/94) kansikuvassa oli meille suomalaisille silloin täysin tuntematon intialainen suuruus Mata Amritanandamayi eli Äiti Amma. Hänestä Taavi Kassila kertoi hyvin innostuneesti kolmen sivun artikkelissaan samassa lehdessä tavattuaan Äiti Amman Tukholmassa heinäkuussa 1993. Vaikka Taavi tuhlaili ylistäviä sanojaan Äiti Ammasta, tuskin monikaan suomalainen jaksoi tuolloin uskoa, että sama intialainen avataara tulisi saamaan tuhannet ihmiset myös täällä Suomessa liikkeelle. Vielä epätodennäköisempää oli, että heidän joukossaan tulisi olemaan sekä eduskunnan puhemies että hallituksen ministeri.

Äiti Amma oli tänä syksynä jo viidettä kertaa Suomessa myötätunnon ja rakkauden lähettiläänä. Hän on tullut tunnetuksi koskettavista halauksistaan, joita lasketaan kertyneen yli 20 miljoonaa.

Syyskuun 27. päivänä Äiti Amma täytti 50 vuotta. Arja-Liisa Landén kertoo mielenkiintoisessa kirjoituksessaan (sivut 6-10), että Äiti Amman syntymäpäiville osallistui miljoona ihmistä. Kaikki syntymäpäivävieraat eivät voineet halata häntä, mutta vajaassa vuorokaudessa hän halasi ilman taukoa noin 50 000 ihmistä. Suomen itsenäisyyspäivän vastaanoton 2000 kättelyä jää auttamattomasti tämän suorituksen varjoon. Vielä merkittävämpää on kuitenkin se hyväntekeväisyystyö, jonka tämä kouluja käymätön intialainen nainen on saanut aikaan. Äiti Amman hyväntekeväisyystyön mittavuus teki suuren vaikutuksen myös nykyiseen kulttuuriministeriimme.

Rajatiedon toiminta on saanut hyvin harvoin maamme korkeimmat päättäjät liikkeelle. Ministerinä toimineista vain muutama yhdistetään rajatietoon. Tunnetuin esimerkki lienee Yrjö Kallinen (1886 – 1976), jonka loistavaa puhetaitoa ja elämän perimmäisten kysymysten pohdintaa seurasin ihastuneena kerran itsekin Tampereen yliopistossa.

Kahdeksan vuotta sitten tutkin hieman Suomen presidenttien yhteyksiä rajatietoon (Ultra 1/96). Kaikilta kymmeneltä presidentiltä ja heidän puolisoltaan löytyi mainintoja ja yhteyksiä rajatietoon, vähiten P.E. ja Ellen Svinhufvudilta, eniten Risto ja Gerda Rytiltä. Tästä joulukuun Ultrasta puolestaan löytyy nykyisen presidenttimme Tarja Halosen astrologinen kuvaus, joka liittyy Juhani Nummelan astrologiseen sarjaan.

Tapani Kuningas  

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  12/2003