Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS  12 / 2002

 

Messuilta hiljaisuuteen

Vuoden 2002 aikana Ultra on ollut mukana noin parissakymmenessä tapahtumassa eri puolilla Suomea. Monet niistä ovat olleet erilaisia vaihtoehtomessuja. Syyskuussa Hengen ja Tiedon messuja vietettiin jo 20. kerran. Juhlatapahtuman ajoitus oli kuitenkin tavallisuudesta poikkeava. Tätä ennen rajatiedon messuja on vietetty aina lokakuussa, joten yllättävän moni - perinteinen tai uusi - messuvieras erehtyi messujen ajankohdassa, koska lokakuu oli iskostunut jokaisen mieliin. Lähes kuukautta normaalia aikaisempi viikonloppu meni monelta sivu suun, vaikka syyskuun Ultran pääkirjoituksessa yritin muistuttaa asiasta.

Myönteisenä puolena on kuitenkin todettava, että perinteinen messutungos ja ahtaus Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun käytävillä oli nyt vähäistä, joten ihmisillä oli selvästi tavallista miellyttävämmät olosuhteet liikkumiseen, keskusteluun ja ostosten tekoon.

Lokakuussa Ultra oli ensimmäistä kertaa mukana kaksilla kirjamessuilla, sekä Helsingissä että Turussa. Helsingissä yleisöä oli selvästi eniten (33 600), mutta rajatiedosta kiinnostuneita oli harvakseltaan. Messukeskuksessa mukana oleminen oli silti tarpeellista ja tuloksellista, sillä vastaavia kontakteja ei muualla syntyisi. Kirjamessuilta löytää, jos aikaa on tarpeeksi, myös todellisia rajatiedon aarteita – sekä uusista että vanhoista kirjoista.

Joulukuussa alan messut alkavat olla ohi. Samaan aikaan Suomen luonto vetäytyy hiljaisuuteen. Meillä ihmisillä kiireet ja markkinatunnelma vain lisääntyvät aina jouluun asti. Silti itse kunkin olisi hyvä kuunnella myös hiljaisuutta, koska sillä on kerrottavaa ainakin yhtä paljon kuin kaikilla ympäristömme äänillä.

Messuilla ja tapahtumissa kuuntelemme ja tapaamme ystäviä sekä vieraita ihmisiä, mutta vielä tärkeämpää on kuunnella ja päästä lähelle niitä ihmisiä, jotka ovat meille kaikkein rakkaimpia. Joulun odotus, sanoma ja tunnelma antakoot meille mahdollisuuksia ja voimia itsemme, lähimmäistemme ja luonnon kuunteluun.

Tapani Kuningas

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  12/2002