Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS  9 / 2002

 

Mennään ajoissa messuille!Hengen ja Tiedon messut

Kulunut Suomen kesä on tarjonnut riittävästi  sekä lämpöä että valoa. Vedet ovat olleet hyvin uimakelpoisia (omienkin kokemusteni mukaan) kaikkialla Suomessa: Inarijärvellä, Lappajärvellä, Päijänteellä, Saimaalla. Kaunista maatamme kierrellessä olen monta kertaa ihmetellyt, miksei  kukaan rajatiedon yrittäjä ole ryhtynyt järjestämään alan kotimaisiin  kohteisiin matkoja samalla innolla kuin lukuisiin  rajatiedon kohteisiin maailmalla. Tietysti ulkomaat tarjoavat paljon   enemmän – ja usein myös laadukkaampia -  vaihtoehtoja, mutta nykyisin myös kotimainen tarjonta olisi monipuolista ja riittävää. Ilmeisesti ”kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”.

Joka tapauksessa Suomi on monessa rajatiedon toiminnassa pystynyt näyttämään mallia muille maille. Eräs ajankohtainen esimerkki  on alan messut, jotka järjestetään – POIKKEUKSELLISESTI   SYYSKUUSSA - Helsingissä jo 20. kerran. Yhtä pitkää messuhistoriaa ei monesta maasta löydy. Asian alkujuuret ovat peräisin 70-luvun lopulta, kun Ultra-lehti järjesti messumatkan Lontooseen keväällä 1979. Pääkirjoituksessani (Rajatiedon messut, Ultra 6/79) ennustin: ”Aikanaan messut saapunevat Suomeenkin – kun aineistoa ja yhteistyötä löytyy tarpeeksi.” Neljä vuotta myöhemmin espoolainen diplomi-insinööri Matti Ollila, joka itse tutustui Mind-Body-Spirit –tapahtumaan Ultra-matkalla 1980, toteutti arveluni järjestämällä historialliset messut 29. – 30 lokakuuta  Etu-Töölön yläasteen koululla. Siitä syntyi suomalainen rajatiedon  messuperinne, joka on jo tähän mennessä tuottanut  todella runsaan kotimaisen sadon, sillä erilaisia alaan liittyviä messumaisia tapahtumia on järjestetty  miltei joka puolella Suomea.

Kun tässä Ultrassa on myös luomuasiaa, on syytä todeta, että Mikkelin Luomumessuilla on yhtä pitkä historia kuin Hengen ja Tiedon messuilla. Aikaisempina vuosina ne osuivat usein samaan viikonvaihteeseen, joka ei ollut monenkaan   kannalta hyvä asia. Nyt Hengen ja Tiedon messut on kuukautta tavallista aikaisemmin. Toivottavasti mahdollisimman moni sekä näytteilleasettajista että messuvieraista on ajoissa huomannut ajankohdan muutoksen. Ainakin kaikki tämän kirjoituksen ajoissa lukeneet ehtivät Hengen ja Tiedon juhlamessuille.

Tapani Kuningas
 


< TAKAISIN  ULTRAAN  9/2002