Ultran artikkeli


Artikkeli ultrassa 9/2002

 

Kukkaterapia

- luonnon eheyttävä voima

 

Juha Tulkki

Kukkaterapia on luonnonmukainen, vaaraton ( sivuvaikutukseton ) hoitomenetelmä, joka hoitaa fyysisten vaivojen lisäksi myös tunne-elämää ja ihmisen henkistä puolta eli suhdetta omaan itseemme. Se auttaa ihmistä vapautumaan kaikilla edellä mainituilla kolmella olemuspuolella elämän iloa ja onnellisuutta häiritsevistä tekijöistä. Kukkatipoilla voi hoitaa myös eläimiä.

Kuvittele mielessäsi kaunista kukkakimppua; elinvoimaista ja hehkuvaa. Tai ihanaa kesäistä kukkaniittyä joka kylpee auringon valossa…mikä valtava elämisenenergia ja ilo siitä huokuu.

Kukat antavat juuriensa imeä ravinteita ja vettä, pienien varsien kohota niin ylös kuin mahdollista, kukintonsa kauneuden ja suloisen tuoksun levitä kaikkialle. Ne eivät häpeile olemassaoloaan tai vertaile ulkomuotojaan. Ne vain ylistävät Jumalaa, olemalla juuri niitä ihania olentoja joiksi ne on luotu…

Kukat ovat valmiita auttamaan meitä, jotta pystyisimme samaan.

 

Edward Bach; ensimmäinen ”kukkatohtori”

Kukkaterapia syntyi Englannissa 30-luvulla nuoren lääkärin oivalluksesta.

Tohtori Edward Bach oli jo pitkään miettinyt erilaisten vaivojen ja sairauksien perimmäistä syytä, kunnes hän itse sairastui vakavasti ja kävi jopa hetken aikaa kuoleman rajan tuolla puolen. Tästä sairaudesta toivuttuaan hänelle valkeni, että ihminen on kolmijakoinen olento. Fyysisen kehon lisäksi meillä on myös tunnekeho ja henkinen keho.

Hän tajusi, että tämän fyysisen kehon ongelmat ovat useasti vain heijastusta ongelmista tunne-elämän puolella tai suhteessa omaan todelliseen itseensä.

Hän lopetti työnsä erittäin arvostettuna lääkärinä ja käytti loppuelämänsä kukkaterapian kehittäjänä.

Idean siitä, kuinka kukkien energiaa voitaisiin käyttää hoitokeinona, hän sai toimiessaan Lontoon homeopaattisessa sairaalassa, jossa hän oli myös johtajana.

Hän kehitti menetelmän siirtää kukkien energia veteen ja sitä kautta ihmisiin ja eläimiin.

Hän ei patentoinut tätä menetelmää, vaan ajatteli, että kuka tahansa voisi tehdä itselleen luonnonmukaisia lääkkeitä ja itse hoitaa itseään, ja näin ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Toinen syy kukkaterapian kehittämiseen oli se, että hän halusi hoitomuodon, joka ei tuo kehoon mitään sille vierasta, vaan jotain joka vahvistaa kehoa itse parantamaan itsensä, koska hänen mielestä keho on suunniteltu niin, että se aina pyrkii itse parantamaan itsensä ja poistamaan kehosta kaiken, joka ei ole sille luonnollista.

Hän kehitti Englannissa kasvavista kukista ja puista 38 eri ainetta käsittävän kukkaterapiatippasarjan.

 

Kukkaterapia tänään

Tänä päivänä yli viidessäkymmenessä maassa on kehitetty Tohtori Bachin ohjeiden mukaan kunkin maan omista kasveista vastaavia kukkaterapiatippasarjoja; Suomessa on Frantsilan yrttitila luonut 24 eri kukkaa ja puuta käsittävän Kukkaterapiatippasarjan, ja Kaija Puro on kehittänyt eri ruusuista tippasarjoja. Kukkaterapia on sairaalakäytössä ainakin Englannissa, Saksassa ja Sveitsissä. Suomessakin on jo useita lääkäreitä, jotka ovat todennet kukkaterapian hyvät ominaisuudet ja alkaneet suositella niitä asiakkailleen.

Hitaan esille tulemisen yksi syy on varmaankin se, ettei kukkatippojen valmistusmenetelmää ole patentoitu, joten sillä ei oikein voi tehdä nopeasti rahallisia suuria voittoja.

Tohtori Bach näki jo eläessään, että kukkaterapia tulee laajempaan suosioon vasta vuosituhannen vaihtumisen jälkeen.

 

Mihin kukkatippojen teho perustuu ?

Edward Bach tajusi, että kaikki on energiaa, osa tästä energiasta on silminnähtäväksi tiivistyneessä muodossa ja osa suurimmalle osalle ihmisistä näkymättömässä muodossa.

Se miten meidän tunne-elämämme toimii ja on tasapainossa, luo tietynlaisen energian, jonka voimme aistia ollessamme toisen ihmisen seurassa. Joidenkin ihmisten seura saa meidät ahdistuneeksi tai masentuneeksi, kun taas joku ihminen saattaa pelkällä olemassaolollaan, pelastaa huonon päivän.

Samoin on henkisen kehon laita, joka kuvastaa ihmisen suhdetta omaan itseensä. Terveen itsetunnon omaavan ihmisen seurassa elämä tuntuu hymyilevän, kun taas päinvastainen tapaus tuntuu imevän meistä viimeisetkin elämänhalut.

Eli ajatukset ovat myös energiaa. Tätä energiaahan myös ennustajat ja selvännäkijät yleensä tarkastelevat ja tulkitsevat.

Ihmisen toimintoja ohjaa joko mieli tai sydän. Mielen toiminnot ovat syntyneet pääosin oppimalla ja tarkastelemalla muiden ihmisten toimintoja ja toimintamalleja.

Monesti se, mitä on oppinut ja minkä sydämessään tietää itselleen oikeaksi ovat ristiriidassa. Tämä aiheuttaa itsensä ja kykyjensä rajoittamista tai sydämen vastaisia vaatimusjärjestelmiä itseänsä ja elämäänsä kohtaan. Toisin sanoen ihminen ei ole oma itsensä. Kukkaterapia toimii kuin luonto yleensäkin, se tasapainottaa, selkeyttää ja harmonisoi, koska rauhan tilassa meidän on helpompi nähdä ja muuttaa omia ajatuksiamme ja toimintamallejamme.

Myös meidän fyysisen kehomme osaset värähtelevät eri taajuudella silloin kun ne ovat sairaat tai terveet, jonka selvänäköiset ihmiset näkevät värimuutoksena aurassamme. Värithän ovat vain eri värähtelytaajuuksia, niin kuin meidän kaikkien muidenkin aistien toiminta perustuu värähtelytasojen muutosten tiedostamiseen.

Aivan kuin musiikin kautta tulevat erilaiset värähtelyt saavat meidät esim. rauhoittumaan tai pistävät jalkoihimme vauhtia, on myös eri kukkatippojen värähtelyillä erilaisia vaikutuksia. Joskus tarvitsemme rauhoitusta ja selkeyttä nähdäksemme elämäämme selkeämmin ja joskus taas potkua persuksiin ja tahdonvoimaa toteuttaaksemme meille tärkeitä asioita elämissämme.

Kukkaterapia hoitaa kaikkia em. kolmea ihmisen olemuspuolta, eli fyysinen keho, tunnekeho ja henkinen keho, niin kuin tohtori Bach niitä nimitti. Joidenkin mielestä henkinen keho kuvastaa suhdettamme omaan todelliseen itseemme, toisten mielestä suhdettamme Jumalaan, minulle ne ovat sama asia.

 

Flowerpoweria kuurin luonteisesti

Käytettävissä olevasta kukkaterapiatippasarjasta valitaan yleensä 3-5 eri ainetta, joista tehdään käyttöpullo. Eli kukkatipoilla voidaan hoitaa useampaa asiaa yhdellä kertaa. Tästä käyttöpullosta otetaan yleensä 4 tippaa 2 kertaa päivässä veteen sekoitettuna sisäisesti. Yksi käyttöpullo riittää yleensä kuukaudeksi.

Kukkaterapiahoito käsittää yleensä 1-3 eri kukkien energioita sisältävää käyttöpulloa. kukkaterapeutit valitsevat käyttöpullon aineet useista kukkaterapiasarjoista, jotkut käyttävät alkuperäistä Edvard Bachin kehittämää sarjaa, jotkut valitsevat henkilökohtaisen sekoituksen  Frantsilan- tai Ruusutipoista. Itse valitsen henkilökohtaisen sekoituksen 160 eri kukkatipan joukosta, jotka pääosin ovat kotimaisia ja joista suuren osan olen Lapissa valmistanut.

Kukkatippojen tarkoitus on auttaa tekemään jokin muutos esim. asenteessa. Kun tämä tarvittu muutos, joka tapahtuu yleensä jonkun oivalluksen myötä, on tapahtunut, niin ongelma elämästä on poistunut, eikä ko. ongelmaan hoitoa enää tarvita, eli kukkatippoja ei tarvitse käyttää loppuelämää.

Suuri merkitys on ihmisen omalla panoksella, suostuuko hän edes hyväksymään ongelman olemassaoloa tai onko hän valmis luopumaan ongelmastaan. Yleensä, mitä herkemmin ihminen reagoi luontoon, eläimiin ja muihin ihmisiin, sitä nopeammin kukkatippojen vaikutukset alkavat tuntua. Monet tuntevat vaikutuksen jo ensimmäisistä tipoista.

Tippasekoituksien määrittelyyn on kaksi tapaa. Ensimmäinen tapa perustuu haastatteluun, jonka avulla määritellään, mihin elämän asioihin tippoja tarvitaan ja mietitään, mitkä tipat voisivat parhaiten auttaa. Toinen tapa perustuu intuitioon eli ihmisen herkkyyteen lukea toisen ihmisen energiakentässä olevia viestejä.

Intuition toimintaperiaatteesta on monenlaisia teorioita, itse koen saavani keskustella ihmisten sydämessä olevan jumalallisen viisauden kanssa, eli itse käytän tulkinnoissani intuitiota, johon olen oppinut luottamaan, nyt jo yli kolmentuhannen tippasekoituksen kokemuksella.

Kukkaterapia on täysin vaaraton hoitomuoto, ne eivät voi aiheuttaa allergisia reaktioita, koska niissä ei ole mukana kasvin aineosia. Hoidon teho perustuu myös pitkälle siihen, että valitut aineet ovat oikeita, joskaan väärinkään valitut aineet eivät aiheuta vahinkoa (korkeintaan hieman taloudellista). Käyttäjä reagoi vain niihin aineisiin,  joiden vaikutusalueella hän ei ole tasapainossa.

Kukkaterapiaa ei pidä sekoittaa aromaterapiaan ( tuoksut ) tai yrttihoitoihin kuten esimerkiksi ecinaforce tai Vogelin yrttitipat.

 

Minustako tippaukko …

Olin parin vuoden aikana käyttänyt muutaman pullollisen kukkatippoja selkeyttääkseni elämääni sekä apunani niissä elämänmuutoksissa ( työnarkomania ), jotka koin itselleni tarpeelliseksi ja huomannut yllätyksekseni niiden auttavan. Totta puhuakseni, tilasin ensimmäisen tippapulloni ihan mielenkiinnosta.

Kuuntelin Lehtosen Kalevin kukkaterapiaesittelyä mielenkiinnolla, onneksi olin jo kuullut muutamalta hieman kokemuksia kukkatippojen vaikutuksista, sillä muuten olisin luullut miestä hulluksi tai mestarihuijariksi. Niin kuin monet varmaan ajattelevat myös minusta, mutta onneksi on olemassa avarakatseisempia ja rohkeampiakin ihmisiä. Kunnioitan heitä kaikkia, sekä heidän valitsemaansa totuutta.

Olin pitkään kannustanut monia ihmisiä paikkakunnallani opiskelemaan kukkaterapeutiksi, kunnes kerran kotiparvekkeellani Jumalani kanssa jutellessani ( hiljentyessäni ) koin todella erikoisen ja vaikuttavan elämänkokemuksen.

Minut ympäröi kaunis valkoinen valo ja olemuksen täytti käsittämätön rauha ja rakkaus. Tämän kokemuksen aikana päähäni tulivat sanat, että sinulla on kyky tietää, mitä kukkatippoja ihmiset ja eläimet tarvitsevat. Ensireaktioni oli, että minähän en kyllä tippaukoksi ala, kunnes jonkin ajan kuluttua uteliaisuus voitti ja aloin kokeilla tippasekoitusten tekemistä, ensin itselleni, sitten tyttöystävälleni, koiralleni jne. Pikkuhiljaa piiri laajeni kunnes kolme vuotta sitten kysyntä oli niin kovaa ja palaute asiakkailta vakuuttavaa, että päätin alkaa täyspäiväiseksi tippaukoksi.

Jos alkuvaiheessa joku olisi minulle kertonut, että muutaman vuoden päästä sinä konttaat metsässä innokkaana keräämässä kukkia ja teet niistä lääkettä sekä ajat seitsemänsataa kilometriä Kemistä Lappiin, vain tekemään tippasekoitusta yhdestä kukasta, olisin pitänyt sitä lähinnä vitsinä.

Jälkeenpäin olen tajunnut, että eihän se ääni käskenyt minun alkaa kukkaterapeutiksi, niin kuin rakkaus ei koskaan pakota, vaan ääni vain ilmoitti tällaisen lahjan olemassaolosta. Mieleni, joka on niin viisas ja kaikkivoipa olevinaan, vain reagoi pelolla kun kohtasi asian, jota en kyennyt ymmärtämään. Intuitio on mielestäni jokaisella ihmisellä, kaikki vain eivät sitä tiedosta tai uskalla toteuttaa.

 

Mihinkä niitä tippoja sitten tarvitaan ?

Omien asiakkaideni kertomusten perusteella voin kertoa, että kukkatipoista on ollut apua ainakin seuraavissa fyysisissä sairauksissa kuten nivelreuma, sokeritauti, verenpaine, paniikkihäiriö, MS- tauti, kuukautiskivut, vaihdevuosivaivat, verenkiertohäiriöt, jne.

Henkisellä puolella monet ovat kertoneet saaneensa lisää tahdonvoimaa tehdäkseen asioita tai kyetäkseen sanomaan ei. Rauhattomuus on helpottanut ja tilalle tullut selkeyttä.

Ilo ja onnellisuus on lisääntynyt monella. Todella monen elämään on tullut jotain uutta, tai he ovat kyenneet päästämään irti jostain sellaisesta, joka ei enää palvele, vaan ainoastaan kuluttaa turhaa energiaa. Mielestäni kukkatippojen lopullinen tehtävä on saattaa ihminen yhteen todellisen itsensä kanssa, auttaa vapautumaan niistä fyysisen kehon, tunne-elämän ja henkisenpuolen ongelmista, jotka estävät olemasta onnellinen.

Kukkatippojen vaikutus näkyy yleensä nopeimmin lapsilla ja eläimillä. Ehkä heillä on helpompaa päästää irti.

Edward Bach kiteytti parantumisprosessin yhteen lauseeseen seuraavasti:  ” Ei ole paranemista ilman asenteen muutosta, mielenrauhaa ja sisäistä onnea ”

Eli elämässä on paljon asioita, joita emme voi muuttaa, mutta voimme muuttaa asenteemme niihin, sitä kautta nämä asiat saavat aivan uuden sisällön ja voimme nähdä näissä asioissa sellaisia olemuspuolia, joita emme ole aikaisemmin kyenneet näkemään, ehkä jopa kiittämään elämää jostain, jota olemme ennen kironneet.

Kukkaterapia auttaa kuuntelemaan sydäntämme, tekemään itse kullekin oikeita ratkaisuja, joskaan kukkatipat eivät tee niitä meidän puolestamme, vaan antavat voimaa ponnistaa eteenpäin silloin, kun elämä tuntuu pysähtyneen paikalleen.

Kiitos rakas ystävä, kun sain tuoda näitä ajatuksiani tietoisuutesi käsiteltäväksi.

Toivon sinulle paljon iloa, onnellisuutta ja tervettä itsekkyyttä sekä seikkailumieltä matkalla omaan todelliseen itseesi.

Rakkaudella

Juha Kalevi Tulkki  

 

 

 

  .Luomu - Luonto - Eko

Luomu, luonto ja eko ovat sanoina jo pitkään kelvanneet mainostamaan melkein mitä tahansa henkilöautoista pesuaineisiin. Jos ihminen haluaa ottaa nämä asiat tosissaan, jokin outo keskipakovoima pyrkii yhä siirtämään hänet yhteiskunnan marginaaleihin, hyväntahtoisesti kummastelluksi taivaanrannan maalariksi.

Viimeistään viime vuosien eläintautiepidemiat kuitenkin osoittavat, että teho(maa)talous on ajautunut umpikujaan. Samaan umpikujaan joutuvat vielä ihminen ja hänen lyhytnäköiselle riistämiselle perustuva yhteiskuntansakin, jos näitä kolmea sanaa ei aleta ottaa tosissaan.

Tulevaisuus on Luomun, Luonnon ja Ekon!
 

LUE KAIKKI LUOMUUN ja BIODYNAAMISEEN VILJELYYN LIITTYVÄT ARTIKKELIT ULTRASTA  9/02

Biodynaamista viljelyä Rekolan tilalla
Luomuviljelyä ja kulttuuria 5-vuotiaassa Keuruun Ekokylässä
Kukkaterapia - luonnon eheyttävä voima
Luomu - vaihtoehtoko?

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  9/2002