Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS  7-8 / 2002

 

Monenlaisia löytöretkeilijöitä

Tässä Ultrassa on useita kirjoituksia, jotka ovat laajuudessaan ja perusteellisuudessaan tavallista mittavampia. Niistä kaikkien laajin on Ahti J. Karivieren monipuolinen katsaus tarujen saaren, Islannin mystiseen menneisyyteen (Amerikan todellisten löytäjien uskomattomat kokemukset, sivut 12-20). Islanti oli jo tuhat vuotta sitten portti Amerikan mantereelle. Kun eurooppalaiset eivät vielä tienneet mitään uudesta mantereesta, viikinkilaivat vierailivat Vinlandissa.
       Maaliskuussa Juha.J. Hiltunen vieraili kaukaisessa Ican kaupungissa, eteläisessä Perussa. Suomalainen intiaanikulttuurien tutkija pääsi tapahtumapaikalla katsomaan sekä kuvaamaan salaperäisiä ja maailmankuuluja kiviä, joista hän kertoo seikkaperäisisesti sivuilla 21-27.
       Fyysisten löytöretkien lisäksi myös esoteerinen puoli on tässä Ultran numerossa hyvin edustettuna. Tuuli Nevasalmen perusteellinen syventyminen slovenialaisen Marko Pogacnikin elämäntyöhön (Gaian tytär, sivut 4-11) johdattelee meidät Äiti Maan sanomaan. Siddhartha Gautama Buddhan elämä ja opetukset saavat myös runsaasti palstatilaa kesän kaksoisnumerossa (sivut 36-43) Jean Paul Silvanin ansiosta.
       Kuvia ja tietoja maapallon pyhiltä paikoiolta on luvassa entistä enemmän, sillä amerikkalainen antropologi ja valokuvaaja Martin Gray, joka on kiertänyt maailmaa 18 vuotta, tulee syksyllä Suomeen. Tämän Ultran kansikuvat ovat hänen käsialaansa.
       Merkittäviä löytöretkiä voi tehdä myös siten, että ympäröivä maailma ei tiedä niistä juuri mitään. Edesmenneen Ultran avustajan Teuvo Laitisen (katso Ultra 1/02 s. 37) elämä on siitä havainnollinen esimerkki. Hänen jäämistönsä, joka sisältää yhteensä tuhansia kirjoja, kuvia, lehtiä, videoita ja äänitteitä, on nähtävänä Ultran kirjastossa 29. kesäkuuta, kun Ultralla on avoimet ovet Kylämällä.
       Toivotan kaikille Ultran lukijoille mielenkiintoisia löytöretkiä kesän jokaisena päivänä.  

Tapani Kuningas
 


< TAKAISIN  ULTRAAN  7-8/2002