Ultran artikkeli


PÄÄKIRJOITUS 2/2003

Historian lehtiä

Unien merkitys on askarruttanut ihmisiä kautta aikojen. Myös unien selittäjiä on aina ollut keskuudessamme. Sen tähden on luonnollista, että jo 1800-luvun puolella suomenkielisiä  unikirjoja löytyi runsaasti.  Unikirjat ovat  edelleen ajankohtaisia – ja unet ovat monille meistä tärkeitä.  Kaiken kaikkiaan unien merkitys ihmiskunnan historiassa lienee paljon suurempi kuin yleensä kuvitellaan, mutta asiaa on toistaiseksi tutkittu hyvin vähän.

Rajatiedon ihmisiä unet ovat aina kiinnostaneet. Vuosien mittaan unista on pidetty alan yhdistyksissä lukemattomia esityksiä, mutta jostakin syystä Suomesta ei löydy – tietääkseni – yhtään rajatiedollista uniyhdistystä. Joka tapauksessa unet ovat tässä numerossa esillä enemmän kuin missään aikaisemmassa Ultrassa.

Kun Ultraa on tehty jo neljällä eri vuosikymmenellä (takana on 339 ilmestynyttä lehteä), on aika aloittaa myös pienimuotoinen menneiden vuosikymmenten muistelu, jota lähes kaikki vanhemmat lehdet näyttävät nykyisin  harrastavan. Vanhoja numeroita selailemalla löytää monia mielenkiintoisia asioita, jotka ovat vuosien varrella osittain unohtuneet.

Jos menemme ajassa taaksepäin tasan kolme vuosikymmentä, tulemme aikaan, jolloin lehdessä julkaistiin ensimmäinen julkkishaastattelu (Harasoo, sanoi Viktor Klimenko ufoista,  Ufoaika 2/73). Kirjoitus aloitti lyhyeksi jääneen sarjan, jossa seuraavana oli vuorossa Katri-Helena.

Tasan 20 vuotta sitten päivän puheenaihe  Ultrassa oli  Steven Spielbergin elokuva E.T.  On mielenkiintoista todeta, että Spielberg on edelleen ajankohtainen monella tavalla. Elokuvasta E.T. on äskettäin ilmestynyt DVD-versio. Toinen Spielbergin uutuus on 20-tuntinen minisarja Taken, joka pohjautuu kolmen perheen sieppauskokemuksiin. Tässä Ultrassa julkaistaan Erkki Kannon  ajankohtainen  Steven Spielbergin haastattelu.

Entä mitä Ultra kirjoitti tasan vuosikymmen sitten?  Pietarin seminaarin kuvaus oli ajankohtainen kolmessa vuoden 1993 ensimmäisessä Ultrassa. Tässä Ultrassa alkava menneiden vuosikymmenten muistelu löytyy sivulta  36.

Tapani Kuningas

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  2/2003