Ultran artikkeli
  


Ultra 7-8/2001

 Avaruusrummut jongaavat Ultrapäivillä!

 Teksti: Marko KananenJonga-yhtye

"Lakeuden Jarre" Petri ICEbeat Ala-Louesniemi tuo Ultrapäiville Jonga yhtyeen. Aiemmin syntetisaattoreilla mainetta niittänyt monilahjakkuus on nyt siirtynyt itse keksittyihin ja omatekoisiin akustisiin soittimiin.

Petri Ala-Louesniemi teki vaikutuksen Ultrapäiväläisiin pari vuotta sitten, kun hänen tietokonemusiikkinsa soi omassa huoneessaan koko päivien ajan. Tuon kesän jälkeen Petri on ollut päivien vakiokalustoa. Hänellä on ollut mukanaan omalaatuinen pieni vempain nimeltään Jonga, josta on lähtenyt todella erikoisia ääniä. Tänä vuonna Petri tuo mukanaan kokonaisen yhtyeen.

 Petri, mikä ihmeen Jonga?

- Se on uudentyyppinen akustinen soitin jossa yhdistyvät rytmisoitin, akustinen äänigeneraattori, akustiset kaiku- ja säröefektit uudella tavalla. Keksin Jongan vuonna 1998. Olin tehnyt tietokonemusiikkia jo viitisen vuotta, mutta se ei tuntunut enää riittävän minulle.

 Nyt olet kasannut bändin, jonka kanssa olet tulossa Ultrapäiville. Kerro vähän mitä on odotettavissa.

- Bändi on ollut kasassa nyt vuoden verran. Ensin kutsuimme itseämme nimellä Spacedrummers Project, jolla teimme ensimmäisen demomme, mutta nyt olemme yksinkertaisesti Jonga. Soundi perustuu harvinaisempiin akustisiin soittimiin ja uusiin soitinkeksintöihin, ja väittäisin meidän olevan luomassa kokonaan uutta ja omaa genreä. Musiikissamme välittyy avaruudellinen energia! Yhtyeessämme on enimmillään jopa kahdeksan soittajaa ja laulajaa, joista mahdollisimman moni yrittää päästä Ultrapäivien keikalle.

Mihin ICEbeat tovereineen vielä ehtiikään…

Jonga yhtye esiintyy Ultrapäivillä lauantai-iltana 21.heinäkuuta. Petri Ala-Louesniemi esittelee Ultrapäivillä Jonga soitinkeksintöään kiinnostuneille, yleensä hänet löytää Jani-Mikael Maroksen kivikahvilan liepeiltä.

ICEbeatin kotisivu on www.iki.fi/icebeat

 

ICEbeat ja Spacedrummers Project - demo

 Kaksi ensimmäistä biisiä ( 1.Lento 2.Auringon-Nousun Krapula) tällä demolla antoi vaikutelman että nyt on tulossa jotain Shamanistista Bongottelua, joka on äänitysteknisesti Demo tasoa (Live percussiot säröllä), muuten fiilis oli tosi avoin. Kappaleet on äänitetty uuden kokoonpanon harjoituksissa ja ovat siten bändin ensimmäisiä kokeiluja.

Kolmas biisi (More Than Music) on ICEbeatin yksin tietokoneella tekemä remiksaus demon kakkoskappaleesta. Tämä kuulosti aivan eri maailmasta olevalta, ihan hyvä idea kyllä käyttää perkussio sample luuppeja, mutta kuitenkin biisi jäi kuulostamaan keskeneräiseltä.

Nämä kolme ensimmäistä kappaletta ovat Spacedrummers Project (nykyään Jonga) yhtyeen materiaalia, mutta epäilemättä bändi pitäisi nähdä livenä. Energian olemassaolon pystyy aistimaan, mutta rajallisten resurssien vuoksi äänitystaso on huono, ja energia ei välity kuulijalle. Demon loput kappaleet ovat ICEbeatin omaa, valmiimpaa tuotantoa.

Sitten koinkin yllätyksen!!! Tämä herra osaakin tehdä kaunista Jarremaista ambient maalailua yhdistettynä monenmoisiin melodioihin ja nopeisiin arpeggio kuvioihin. Välissä mieleeni tuli, että tämähän on melkein tanssittavaa trancea monipuolisilla melodioilla, jos vain rumpusoundit olisivat tiukempia.

Ja sitten tekniseen puoleen! Vaarana tässäkin materiaalissa on se, että mitä enemmän soittimia käytetään, niin äänien miksaukseen pitäisi käyttää malttia ja aikaa. välillä informaatiotulva tuntui vievän simppelin iskevyyden. 10. biisi nimeltään Mystical Chime oli mielestäni nimensä veroinen teos ja myöskin 7. biisi (Sonate) oli kaunista kuunneltavaa ja antoi myös mielenkiintoisen leijuvan fiiliksen.

Loppuyhteenvetona: ICEbeatin ja Spacedrummers Projectin orkesterin Demo on varteenotettava julkaisu, jos tämä tuotettaisiin loppuun asti, eli masteroitaisiin tai miksattaisiin tarkemmin. (Tämähän oli nyt demo cd-r) Joten en voi kuin jäädä odottelemaan julkaisua...

- Lopullisesta tuotteesta kannattaisi nyt kuitenkin jättää kolme ensimmäistä biisiä Jongan omaan julkaisuun. Tai sitten sovittaa ne muiden biisien kanssa sulautuvaksi kokonaisuudeksi!

Mike Not

 


TAKAISIN ULTRAAN 7-8/2001
TAKAISIN ULTRAPÄIVIIN