Ultran artikkeli
     


PÄÄKIRJOITUS  12 / 2001

Tapani Kuningas

Pääkirjoitus luonnon armoilla  

Olen tehnyt tämän  lehden pääkirjoituksia 30 vuoden ajan, joten olosuhteet ja tilanteet ovat vuosien varrella vaihdelleet laidasta laitaan. Kun joulukuun Ultran pääkirjoituksen tekeminen piti aloittaa, luonto järjesti neljän päivän loman, sillä voimakas myrsky katkaisi yhteydet muuhun maailmaan.

 Vaikka Ultran toimitus sijaitsee lähempänä luontoa kuin minkään toisen suomalaisen lehden toimitus, mitään suurempia ongelmia syrjäisestä sijainnista ei ole vuosien varrella aiheutunut. Sähkö- ja puhelinyhteydet ovat silloin tällöin huonolla ilmalla katkenneet, mutta yleensä on kysymys ollut muutamasta tunnista. Marraskuun 15. päivän myrsky oli kuitenkin ennätys, sillä se katkaisi Ultran toimituksen sähkön lähes kolmeksi vuorokaudeksi, ja vielä 19. marraskuuta, jolloin tätä kirjoitan, ei  gsm-puhelimella ole yhteyttä verkkoon, koska läheisimmälle tukiasemalle ei edelleenkään saada sähköä.

Ongelmien syyt näkyvät monin paikoin hyvin konkreettisesti, sillä Kylämän alueella on kaatunut tuhansia puita, vähintään kymmeniä niistä puhelin- ja sähkölinjoille, samoin tietysti teille.  Onneksi toimituksen lähitienoon puusto näyttää täysin  vahingoittumattomalta.

Maaseudulla sähkön loppuminen ei yleensä ole  niin suuri ongelma kuin kaupungissa, jossa omavaraisuus sekä veden, ruuan että  lämmön tuottamiseen on vähäisempää. Usean päivän sähköttömyys vaikeuttaa kuitenkin elämää lähes missä tahansa, niin riippuvaisiksi sähköstä olemme tulleet.

Miksi sähköongelmat ovat viime vuosina lisääntyneet? Eikö asian pitäisi olla teknisen kehityksen ansiosta päinvastoin? Eräs syy lienee siinä, että metsiä on hakattu aikaisempaa rajummin, jolloin myös tuulet käyvät metsien kimppuun suuremmalla voimalla. Kun tämän lehden toimitus vuonna 1973 muutti Tampereen Hämeenpuistosta Kuhmoisten Kylämälle, paikalliset metsät olivat komeassa kunnossa. Kun tänään ajaa Kylämälle, kunnon metsiä ei juuri löydy muualta kuin Isojärven kansallispuiston mailta. Näihin luonnonkauniisiin maisemiin syvennymme tarkemmin ensi kesänä.


< TAKAISIN  ULTRAAN  12/2001