Ultran artikkeli
     


 

PÄÄKIRJOITUS   7-8 / 2001

Tapani Kuningas:
Ajan lyhyttä historiaa

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä nopeammin aika tuntuu kulkevan - ja sitä useammin hän törmää erilaisiin merkkipäiviin. Tosin kaikki eivät vietä niitä ollenkaan, mutta vain harva ihminen välttyy kokonaan merkkipäivien huomioimiselta. Monen näyttää olevan vaikea päättää, juhliiko hän syntymäpäiviään vai ei - ja miten se tapahtuu.

Vuosissa mitattu ikä ei nykyisin kerro henkilöstä kovinkaan paljon. Toisaalta moni 50-vuotias on jo eläkkeellä, toisaalta vielä 90-vuotiaskin voi olla osittain työelämässä mukana. Nykyisin ei ole harvinaista, että opiskellaan jotakin uutta alaa tai kieliä, vaikka ikää on runsaasti. Aktiivisia ja vireitä vanhuksia löytyy lähes jokaisesta maamme kyslästä. Pari kuukautta sitten täällä Kylämällä 80-vuotias mies julkaisi esikoiskirjansa. Hän oli tehnyt kaikki kirjan painamista edeltävät työt itse - ja järjesti vielä komean julkistamistilaisuudenkin, jossa oli lehdistöä ja väkeä kuin Helsingissä ikään.

Nykyisin 100-vuotiaat eivät enää ole suuria harvinaisuuksia, varsinkaan naisten keskuudessa. Täällä 3000 asukkaan Kuhmoisten kunnassa, jossa keski-ikä on Suomen korkeimpia, yli satavuotiaita on useita. Ahkeran ihmisen luulisi ehtivän vuosisadassa parantaa maailmaa paljonkin, mutta aikapula tuntuu heitäkin vaivaavan. Esimerkkinä voisi olla taiteilija Aleksanteri Ahola-Valo, Ali, kuten hänen ystävänsä tätä viime vuosisadan hämmästyttävää näkijää ja tekijää kutsuvat. Hän ehti kyllä tehdä yli 10000 taideteosta ja pitää päiväkirjaa 90 vuotta, mutta silti hän koko työnsä uuden ihmisen luomiseksi ottavan vasta ensiaskeleita.

Ultra on kertonut Alista monta kertaa 90-luvun aikana, mutta hänen elämäntarinansa tulee jatkossa tutuksi entistä useammalle suomalaiselle, sillä äskettäin aloitettiin elokuvan tekeminen tästä 1900-luvun poikkeuksellisesta suomalaisesta, joka asui suurimman osan elämästään naapurimaissa. Alin värikäs elämä on surullisen hyvä esimerkki siitä, miten hankalaa suuresta massasta poikkeavan neron on yrittää toteuttaa sekä järkensä että sydämensä ääntä keskuudessamme - oli yhteiskuntajärjestelmä millainen hyvänsä. Alin elämään ja taiteeseen voi tutustua myös tämän kesän Ultrapäivillä, jonne saadaan pieni läpileikkaus hänen teoksistaan.

Ultrapäivien lisäksi Ultra kutsuu lukijoitaan myös Kylämälle, jossa kesän lopussa (18.8.) voi tutustua sekä rajatietoon että luontoon saman päivän aikana. 

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  7-8/2001