Ultran artikkeli
     


 

NÄIN ON
Internet muuttuu koko ajan ja joistakin vanhoista
linkeistä tulee ilmoitus "Sivua ei löydy".  Päivittää ei niitä oikein voi
kun sivusto on kerta kaikkiaan saatettu lopettaa. Näin ollen saattaa olla että kaikkia juttuun kuuluvia linkkejä ei enää löydy. Harmillista.

Rajatietoa internetissä

 

SATANISMI JA SAATANANPALVONTA

Satanismi ja saatananpalvonta eivät kuulu rajatietoon. Ne ovat kuitenkin yhteiskunnassamme todellisuutta, halusimme tai emme. Siksi näistäkin asioista on tärkeää puhua. Pauli Sundgren on löytänyt Internetistä tätä problemaattista kysymystä valottavia linkkejä.

Nuorten saatananpalvonta ja hautakivien kaataminen yhdistetään useimmiten toisiinsa. Pahempaakin on tapahtunut.  Mitä olisi tehtävä, ettei Hyvinkäällä pari vuotta sitten tapahtunut saatananpalvontaan liittynyt veriteko toistuisi?  Piileekö näiden tapahtumien taustalla laajempi yhteiskunnallinen ilmiö?  Onko kyse vanhemmuuden ongelmasta?  Siitä, että nuoret tarvitsisivat enemmän vanhempien läsnäoloa.  Syyttelemisen ja sääntöjen sijaan välittämistä jota myös rakkaudeksi kutsutaan.  Saattaisi olla molemmille osapuolille hyödyksi asiallinen keskustelu esim. kun nuori ihannoi saatananpalvonnaksi miellettyä heavyrock-musiikkia.  Onko näiden laulujen sanoitukset todella ”saatanallisia.” Onko kysymys hätähuudosta kun  uskonnon kaksinaismoralismiin tyytymättöminä halutaan rikkoa rajoja vastakohtien kautta kieltämällä uskontojen tarjoamat jumalakuvat samalla kuitenkin etsien jotakin korkeampaa voimaa, josta löytyisi tarkoitus elämälle.  Pelkojen ja ennakkoluulojen vähentämiseksi kannattaa tutkia tätä monien mielestä vastenmielistäkin aihetta.

Satanismi ja saatananpalvonta  sekoitetaan usein keskenään.  Satanismi-nimisellä sivustolla osoitteessa:  http://staff.oamk.fi/~pesillan/satanismi.html  kerrotaan näiden eroista mm. näin:  ”Saatananpalvonta on antikristillisyyttä, jossa käytetään kristinuskosta lainattuja symboleja käänteisin merkityksin. Saatana ja saatananpalvonta ovat kielteisesti riippuvaisia kristinuskon olemassaolosta. Usein toimintaan liittyy rikollisuus. Saatananpalvonta on nuorille sosiologiselta kannalta keino kapinoida järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan….Satanismi on enemmän filosofiaa. Sen harrastajat ovat iältään vanhempia. Esimerkiksi filosofisin haara setiläisyys ei hyväksy satanismia, joka edistää pahaa ja tuhoa. Minkä kristinusko kieltää, sen satanismi ottaa vastaan; minkä se hyväksyy, sen satanismi kieltää. Vahvemmalla on valta armon sijasta ja rakkaus korvataan vihalla. Satanismi on yksi unelma ihmisen jumalallistumisesta. Se on korotettua itsekkyyttä, viettien ja egon valtaa….”

Oulun Yliopiston   psykologian opiskelijat ovat tutkineet saatananpalvontaa.  Johdantokurssissa   saatananpalvojan tunnusmerkeiksi sanotaan elämäntapojen muuttuminen radikaalisti, vihamielisyys, arvomaailman muuttuminen, saatanallisten symbolien käyttö, kiinnostus okkulttisia julkaisuja kohtaan, mustan värin hallitsevuus, välinpitämättömyys omasta terveydestä, huumeiden käyttö.  Ryhmällä on tiukat säännöt eikä siihen pääse kuka vaan.  Jos koeajan jälkeen tulee hyväksytyksi, suoritetaan verivala ryhmän johtajan ja uuden tulokkaan välillä.  Kuuden kurssin esseet ovat luettavissa  http://www.vertigo.muhos.fi/~pimeys/     

Skepsiksen sivulla  http://webclub.solutions.fi/~suna/skepsis.htm  Otsikolla:  Selittämättömällä selittäminen ei ole mikään selitys, kerrotaan mm. näin:   ”Saatananpalvojat ovat omalla sarallaan erittäin kiihkeitä uskovaisia, siis uskontonsa uhreja siinä missä muutkin uskoonsa seonneet. Mielestäni heille pitäisi tarjota todellista, pitkälti järjellä selitettävää maailmaa, eikä korvata huuhaa-oppia toisella.”

Suomalaiset Pakanasivut löytyvät osoitteesta:  http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/1874/SAATANA.HTM   Siellä sanotaan saatananpalvonnan olevan heikkoutta ja johtuvan kristillisestä dualismista tai paremminkin asian väärin ymmärtämisestä.  Hyvä ja Paha edellyttävät polariteetteina toisiaan ja voivat ilmentyä vain toistensa varassa aivan kuten valoakaan ei voisi olla ilman pimeyttä. ”Pahaa ei ole vaan ainoastaan rajoittuneita ja lyhytnäköisiä tekoja, eikä mitään hyvää voi saada ilman saman asian kielteistä puolta. Tajunnassamme ei ole mitään "eläimellistä" synkkää puolta, jota meidän on ankarin kilvoituksin tukahdutettava pyrkiessämme parempaan, vaan pahoinvointimme johtuu kulttuurimme henkisestä sairastumisesta, mikä meidän täytyy oppia tunnistamaan vapautuaksemme siitä. Yksilö ei vapaudu kieltämällä vastuunsa, vaan tulemalla siitä tietoiseksi, ja voimaa saamme itsemme tuntemisesta ja hyväksymisestä, -emme itsemme vihaamisesta ja vahingoittamisesta. Tämä on niin yksikertaista, mutta monet tulevat vielä erehtymään.”

Tapio Äyräväisen  artikkelissa Kissanhännän Peijaisia tutkitaan saatananpalvontaa monen eri lähteen kautta.  ”Suurin osa ihmisistä ei erota saatananpalvontaa ja satanismia toisistaan - eivät edes saatananpalvojat itse. Käsitteet eroavat toisistaan kuten kristinusko hindulaisuudesta. Pelotteluun ja kauhisteluun ei ole syytä. Saatananpalvonta ja satanismi viittaavat yhteiskunnan ulkopuolelle pyrkimiseen, tarkoitushakuiseen erilaiseen käyttäytymiseen.”  Kannattaa lukea koko juttu:  http://members.surfeu.fi/jabajaba/files/artikkeli1.html

Saatanan Jäljillä sivuilla  http://www.srk-opisto.fi/upi/saat/SA.html  pohditaan syitä ja kerrotaan historiatietoja.  ”Saatananpalvonta ja satanismi ovat käsitteinä arkikielessä lähellä toisiaan.  Uskonnonfilosofisessa mielessä ne edustavat kuitenkin toistensa vastakohtia.   Satanismi on luonteeltaan filosofinen ja usein myös ateistinen näkemys.  Saatananpalvonta on varsin pitkälle kristinuskon ajatusmaailman kääntämistä vastakohdakseen.  Saatananpalvontaan liittyy järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan  suuntautuva kapina.”

Riku Rinne   http://www.patmos.fi/varo.htm   käsittelee nuorten saatananpalvonnan taustoja.  Laajaa julkisuutta herättänyt ns. Hyvinkään paloittelusurma tapahtui marraskuussa 1998.   Uhri oli 23 vuotias.  Päätekijä 24 vuotias ja kaksi muuta tuomittua 17- ja 20 vuotiaat.    Käräjäoikeuden päätöksen mukaan tekijät olivat ”ainakin vahvasti saatananpalvontaan suuntautuneita.”  Nuorten ongelmiin perehtynyt Riku Rinne sanoo mm. näin:  ”Olen päivä päivältä ymmärtänyt yhä selvemmin, että tämä tapahtuma on osa paljon laajempaa ongelmaa.  Tämä ei ole vain yksi raaka murha muiden joukossa.  Olemme joutuneet seinää vasten, silmätyksin kylmien tosiasioiden kanssa.   Vähättelijöiden ylpeys on saanut kovan kolauksen.  Minua kuitenkin pelottaa, että tästäkään varoituksesta huolimatta kaikki eivät halua tai rohkene pysähtyä edes miettimään, mistä kaikki johtuu, ja mitä on tulossa seuraavaksi.”

Uskontojen uhrien tuki ry.  http://home.icon.fi/usk-uhri/  sivuilla kerrotaan  mitä voit tehdä, jos joku läheisesi - ystävä, työtoveri, oma lapsi tai muu sukulainen - yllättäen hylkää entiset elämäntapansa ja ryhtyy elämään jonkin oudon kultin (lahkon) tiukkojen sääntöjen mukaan.

Pauli Sundgren
linna266@pikabaana.net

 


< TAKAISIN  ULTRAAN 4/2001