Ultran artikkeli
     


 

NÄIN ON
Internet muuttuu koko ajan ja joistakin vanhoista
linkeistä tulee ilmoitus "Sivua ei löydy".  Päivittää ei niitä oikein voi
kun sivusto on kerta kaikkiaan saatettu lopettaa. Näin ollen saattaa olla että kaikkia juttuun kuuluvia linkkejä ei enää löydy. Harmillista.

Rajatietoa internetissä

Hiljenny hetkeksi

(Linkkiosoitteet näkyvät sinisenä ja niitä klikkaamalla pääsee suoraan lukemaan aiheesta enemmän.)

  buddha.gif (11551 bytes)

Jatkuva kiire, unihäiriöt, työssä uupuminen, migreeni jne. ovat monille tuttuja seuralaisia.  Samaan aikaan kun keksitään uusia koneita ”helpottamaan” elämäämme, paradoksaalinen totuus on, että olemme entistäkin kiireisempiä.  Kännykkäkulttuurimme seurauksena jokaisen perheenjäsenen on oltava joka hetki tavoitettavissa.   Autolla ajaessammekin meidän on välttämätöntä hoitaa puhelimella työ- ja yksityisasioita liikenteen vaarantamisesta huolimatta.   Uhraammeko työelämässä itsemme tehokkuuden alttarille, jossa fuusioitumisten ja saneerausten nimissä työpaikat vähenevät ja jäljelle jäävien työmäärä kasvaa kaiken aikaa?  Stressin vähentämiseksi tarvitsemme maksullisia rentoutumisen kursseja ja järjestettyjä hiljaisuuden  retriittejä.  Suomalaisten työuupumus onkin tutkimusten mukaan odotettua laajempi ja vakavampi ilmiö.  ”Stressihetkellä elimistössä syntyy ns. pako-taistelu -reaktio, elimistön yliviritystila, jonka aikana mm. adrenaliinin ja kortisolin eritys lisääntyy, verenpaine kohoaa, sydämen syke kiihtyy ja veren sokeripitoisuus kasvaa. Kun tällainen tila koetaan liian usein, elimistö ei enää täysin palaudu normaalitilaan, vaan esim. verenpaine jää pysyvästi hieman koholle.”   Tästä lisää:  http://www.sci.fi/~konsaam/   Sivustolla kerrotaan transsendenttisen meditaation hyödyllisyydestä työelämän stressin poistajana.  Menestyvä saksalaisjohtaja Harald Hagedorn toteaa testanneensa meditaation ja kertoo yrityksensä liikevaihdon kasvaneen "testiaikana" 200 prosenttia. Vielä tärkeämpänä hän kuitenkin pitää sitä, "että hänestä on tullut onnellisempi ihminen".

Aikuisen ihmisen unentarve on keskimäärin 6 – 7 tuntia vuorokaudessa, vaikka yksilöllisiä eroja onkin.  Uni on lepoa ja voimien keräämistä, mutta unen aikana aivot myös toimivat vilkkaasti.  Erään teorian mukaan ihmisen aivot unitilan aikana järjestävät ja varastoivat edellisen päivän aikana samaansa tietoa.  Verkkoklinikan palveluvivuilta löytyy keskustelusivu unihäiriöistä. Täältä löytyy lukemattomia viestejä suomalaisten univaikeuksista.  Eräs nuori mies kirjoitti tähän tapaan:  Siirryin työelämään viime keväänä ja sen jälkeen alkoi piina. Nukun usein vain 0-3h yössä koko viikon tehden vaativaa työtä (päätteen ääressä) jopa 10-13h päivässä. Pelkään mennä iltaisin nukkumaan, sillä uni ei kuitenkaan tule. Päivisin en ehdi nukkua. Viikonloppuisin en ehdi tavata ketään kun on yritettävä levätä, eikä sekään aina onnistu….. Viestejä   voi vapaasti lukea  ja itsekin osallistua keskusteluun.  Alkuun pääsee sivulta:  http://www.verkkoklinikka.fi/index.html   Unihäiriöiden lisäksi jatkuvaa keskustelua käydään kymmeniltä muiltakin elämän alueilta.

Miten migreeniin pitäisi suhtautua?  Yhtä hyvin voisi kysyä, miten elämään pitäisi suhtautua, sillä migreeni on ”elämäntapa”.  Näin sanotaan   Suomen migreeniyhdistyksen sivuilla:  http://www.migreeni.org/   Puoli miljoonaa suomalaista kärsii migreenistä, jotkut vuosikymmeniä.  Usein taustalla on hallitsematon stressi.  Tarjolla on hyviä ohjeita kohtausten ennaltaehkäisyyn.

Meditaatio on hyvä ja helppo rentoutumiskeino.  Jo 15 min. meditaatio auttaa.  Yksinkertaisia ohjeita kotikäyttöön löytyy osoitteesta:  http://personal.inet.fi/koti/team.artans/meditaat.htm  Ohjeita annetaan tähän tapaan:  Istu mukavaan asentoon, laita silmäsi kevyesti kiinni. Anna lihastesi rentoutua ja hengitä tasaisesti ja rauhallisesti. Älä pinnistele suuntaan tai toiseen, ole vaan. Aloita tarkkailemaan hengitystaukojasi…..

Helsingin buddhalainen keskus  esittelee sivustollaan runsasta ohjelmatarjontaa, meditaatiokursseja sekä laajimman tarjonnan buddhalaisesta kirjallisuudesta.  Täältä pääsee lukemaan  meditaatiokirjojen sivuja.  Tutustu:  http://www.saunalahti.fi/fwbo/

Jooga on tuhansia vuosia vanha Intiassa kehittynyt itsekasvatusmenetelmä, jonka päämääränä on tietoinen rentoutuminen ja sisäisen hiljaisuuden kokeminen.  Suomen Joogaliiton sivuilta löytyy lisätietoa:  http://www.kaapeli.fi/jooga/  Joogamuodoista fyysisesti vaativin lienee astangajooga.  Varsinkin nuorempien kasvavan suosion  saavuttanut  astangajooga on oppiensa mukaan varsinaista ihmelääkettä. Erityisen hengitystavan, kurkussa suhisevan ujjayi -hengityksen, sanotaan aikaansaavan voimakkaan ruumiinsisäisen lämmön, joka puhdistaa lihaksia ja sisäelimiä sekä poistaa elimistölle haitallisia myrkkyjä.  Lue lisää:  http://www.astanga.fi/astangajooga2.htm    

Zazen on vuosisatoja vanha istumameditaatio, joka selkiyttää ja eheyttää mieltä niin, että lopulta harjoittaja ja harjoitus ovat yhtä.  Tutustu    http://www.kaapeli.fi/~zen/hzc/suomi/mitazazen.htm

Chakrojen tasapainottamiseen pyrkivää kundalini meditaatiota opetetaan  kuvitetulla sivustolla:  http://netti.nic.fi/~peinio/Meditaatio.htm   Täältä löytyy myös runsaasti linkkejä englanninkielisille aihesivuille.

Intialaisen filosofian sivulla:  http://www.aretalogia.com/askeleet/askeleet.4.html  ihmisen persoonallisuuden kasvua verrataan lootuksen kukkaan, jonka juuret  pohjamudasta kasvettuaan kantavat kauneimman kukan.  ” Kun me tälle henkisen kasvun vuoritielle lähdemme, meidän on miltei päivittäin varattava riittävästi aikaa keskittymiskyvyn harjoitteluun. Tässä harjoittelussa voimme ottaa keskittymisen kohteeksi jonkun tietyn asian tai käsitteen ja meidän on pidettävä ajatuksemme tässä. Alussa ajatus pyrkii karkaamaan omille teilleen, mutta meidän on aina palautettava se keskittymisen kohteena olevaan asiaan; kunnes ajatuksemme pysyy yhä pitempiä ja pitempiä aikoja hallinnassamme. Lopulta jopa useita tunteja.”

Luonnonlain Puolue tarjoaa erilaista hyvinvointia kuin ns. perinteiset puolueet.  Otsikolla:  Meditaatio yhteiskunnan palveluksessa, sanotaan  ”Monia meditaatiotekniikoita on tutkittu tieteellisesti ja niillä on havaittu lukuisia positiivisia vaikutuksia. Tällä perusteella meditaation harjoittamista voidaan pitää hyödyllisenä riippumatta siitä, tehdäänkö se uskonnollisin vai maallisin tavoittein. Meditaatiotekniikat kuitenkin poikkeavat oleellisesti toisistaan, samoin kuin havaitut vaikutukset. Tekniikoiden paljous viittaa siihen, että meditaation todellinen luonne on välillä päässyt hämärtymään. Siksi tekniikkaa valitessa on viisainta luottaa objektiivisiin havaintoihin sen vaikutuksista.”  Muustakin kuin aineellisesta hyvinvoinnista kiinnostunut löytää Luonnonlain Puolueen sivuilta ajattelemisen aihetta enemmän kuin uskoisikaan.  Osoite on  http://www.llp.fi/

Shamanismi löytyy jossain muodossaan kaikista kulttuureista.  Shamanistisen matkan, olematta itse shamaani, voi tehdä jokainen.  Olavi Moilasen kirjoittama Shamanismi – kuoleman ja hiljaisuuden voimaa, on syvällinen artikkeli sivulla:  http://www.kolumbus.fi/olmoi/paa/sha.html.  Englanninkielinen sivusto Shamanism working with animal spirits yllättää eläinaiheisilla värikuvillaan jotka ovat hyvälaatuisia ja niitä on todella paljon.  Kannattaa ehdottomasti avata linkki: http://www.geocities.com/RainForest/4076/index1.html   Jos haluat nauttia kuvista myöhemminkin, napsauta valittua kuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse:  Aseta taustakuvaksi.  Näin saat työpöydällesi uuden ilmeen.  Samoin voit myös tallentaa kuvia omaan tiedostoon, josta myöhemmin voit vaikka lähettää ystävällesi kauniin sähköpostikortin.

Chakra Meditation With Music  http://www.crystalinks.com/medmusichakras.html   on todellinen rentoutumispaikka.  Hyvien kuva- ja lukuelämysten lisäksi voi nauttia taustalla kuuluvasta kauniista meditaatiomusiikista.  Myös täällä voi kuunnella ilmaiseksi rentoutusmusiikkia:  http://www.patclemence.com/promise.html

 

Pauli Sundgren
linna266@pikabaana.net

 

Kuvalähde: Meditation
http://andromeda.rutgers.edu/~szura/meditation.html                   

 


< TAKAISIN  ULTRAAN 3/2001