Ultran artikkeli
     


 

PÄÄKIRJOITUS 3 / 2001

Tapani Kuningas:

Rajatiedon raivaajia
 

Suomalaisen sydäntalven keskellä vietettiin kaksi historiallista ja onnistunutta yleisötapahtumaa, jotka molemmat ovat omalta osaltaan raivanneet tietä rajatiedon kulkijoille. Ensimmäinen oli Rajatiedon messut 27.-28. tammikuuta Imatralla. Tapahtumapaikkana oli keskusliikenneaseman lähellä sijaitseva perinteikäs Tainionkosken työväentalo, jossa oli kaikki tarpeellinen onnistunutta yleisötapahtumaa ajatellen. Rajatiedon Yhteistyö ry. oli lähtenyt ensimmäisen kerran Helsingin ulkopuolelle messujen merkeissä. Merkittävimpien paikallisten tiedotusvälineitten myönteinen kiinnostus tapahtumaa kohtaan oli ehkä suurin yllätys.

Helsingin johtavat tiedotusvälineet eivät sen sijaan yllättäneet, vaikka nimenomaan  heille olisi ollut rajatiedon  monipuolista ja kansainvälistä tarjontaa keskellä Helsinkiä, kun Finlandia-talon Minä Olen -monitapahtumaa vietettiin helmikuun toisena viikonloppuna. Sekä Imatran että Helsingin yleisötapahtumia leimasi optimistinen uuden odotus. Molempien tapahtuminen myönteiset kokemukset ja tulokset velvoittavat toiminnan jatkamiseen.

Helmikuun alussa myös Ultra-lehdellä oli merkkipäivä, sillä Kustannus Oy Rajatiedon perustavan yhtiökokouksen pitämisestä tuli kuluneeksi 25 vuotta. Yhtiön historiasta on pieni sanallinen ja kuvallinen katsaus tässä numerossa. Jos haluaa sanoa muutamalla sanalla Kustannus Oy Rajatiedon merkityksen, seuraavat asiat tulevat ensimmäisiksi mieleeni:

1) Rajatieto -käsitteen luominen ja levittäminen.
2) Ultra-lehden julkaiseminen.
3) Ultrapäivät, muut yleisötapahtumat ja Ultra-matkat.
4) Suomalaisen rajatiedon tutkimus, opinnäytteet.
5) Rajatiedon kirjamyynti ja kustannustoiminta.
6) Alan kirjasto.
7) Etsijöiden opastaminen ja kanssakulkeminen.
8) Rajatiedon arkistointi.
9) Ammatillinen koulutus.
10) Rajatiedon tietopankkina toimiminen.

Lyhyesti sanottuna Kustannus Oy Rajatieto on toiminut suomalaisen rajatiedon tienraivaajana avaten lukuisille kansalaisille sekä ammatillisia että harrastuksellisia mahdollisuuksia ja toimien tuhansien ihmisten innoittajana.

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  3/2001