Ultran artikkeli
     


 

PÄÄKIRJOITUS 2/2001

Tapani Kuningas:

Sanan mahti
 

Lääkäripäivät on perinteinen tammikuun alun tapahtuma, joka saa vuosittain runsaasti huomiota maamme tiedotusvälineissä. Tällä kertaa media toi esille mm. sen, että lääkärit ja psykologit haluaisivat rajata oikeuden hypnoosin käyttöön vain itselleen. Tutkimusten mukaan hypnoosista on eniten apua erilaisten kipujen hoidossa. Siitä on apua myös synnytysvalmennuksessa, pelko- ja jännitystilojen hoidossa sekä unettomuudessa ja yökastelussa. Sen sijaan tieteellinen näyttö hypnoosin tehosta puuttuu esim. tupakoinnin lopettamisessa ja laihduttamisessa. Samoin hypnoosin käyttö on monella tavalla ongelmallista rikostutkinnassa.

Hypnoosin monopolisoiminen vain lääketieteellisen tai psykologisen koulutuksen saaneille on sikäli ymmärrettävää, että kaikki hypnologit eivät ole aina etsineet asiakkaansa parasta, vaan katteettomien lupausten avulla rahastaneet hyväuskoisia potilaitaan. Myös julkisissa hypnoosiesityksissä on omat vaaransa, joten eräät asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Suomessakin hypnoosin käyttö yleisötilaisuuksissa   pitäisi Ruotsin tavoin kieltää. Toisaalta on perusteltua sanoa, ettei hypnoosin väärinkäyttö suinkaan lopu siihen, että se laillistettaisiin vain lääkärien ja psykologien käyttöön.

Hypnoosi ja suggestio saattavat useimmille tuntua kaukaisilta asioilta, mutta todellisuudessa me elämme jatkuvasti niiden vaikutuksessa. Sanan mahti on kaikesta sivistyksestämme huolimatta yhtä suuri kuin aikaisemminkin. Me saatamme ihmetellä, miten sokeasti esimerkiksi saksalaiset ja venäläiset seurasivat johtajiaan Hitleriä ja Stalinia 1900-luvulla, mutta emme huomaa, että nykyinen media muokkaa meidän käsityksiämme yhtä tehokkaasti kuin Hitlerin ja Stalinin esiintymiset oman aikansa kansalaisia. Kauhistuttavia esimerkkejä löytyy joka puolelta maailmaa.

Hullun lehmän tauti on päivän puheenaihe. Se on myös hyvä esimerkki kuvan ja sanan mahdista meidän aikanamme. Maailma on täynnä paljon vaarallisempia asioita kuin hullun lehmän tauti, mutta nuo kolme sanaa aiheuttavat näinä päivinä Euroopan viranomaisissa ja kansalaisissa pelkoa ja epätietoisuutta enemmän kuin sanat auto, tupakka ja viina, jotka konkreettisesti tappavat miljoonia eurooppalaisia.

Kaikilla asioilla on vaikutuksia moneen suuntaan. Hullun lehmän taudin voi nähdä myös myönteisessä valossa, sillä sen ansiosta eurooppalainen ruokavalio saattaa liikahtaa terveellisempään suuntaan. 

 


< TAKAISIN  ULTRAAN  2/2001