Ultran artikkeli
     


 

NÄIN ON
Internet muuttuu koko ajan ja joistakin vanhoista
linkeistä tulee ilmoitus "Sivua ei löydy".  Päivittää ei niitä oikein voi
kun sivusto on kerta kaikkiaan saatettu lopettaa. Näin ollen saattaa olla että kaikkia juttuun kuuluvia linkkejä ei enää löydy. Harmillista.

Rajatietoa internetissä

TERVEYDEKSI

Miksi meidän aikamme ihmiset hakevat sairauksiinsa entistä enemmän apua virallisen lääketieteen ulkopuolelta?  Vaikka lääketieteen tilastot kertovat  kuinka entistä useammat sairaudet pystytään parantamaan ja joitakin kokonaan hävittämään, kuten isorokko, ei kerrota koko totuutta.  Samaan aikaan on ilmaantunut uusia sairauksia esim. AIDS, puhumattakaan psyykkisten- ja allergiasairauksien räjähdysmäisestä kasvusta.  Sairastaminen sinänsä ei ole lainkaan vähentynyt vaan päinvastoin lisääntynyt kaiken aikaa uusista monimutkaisista laitteista ja täsmälääkkeistä huolimatta.  ”Parikymmentä vuotta sitten Yhdysvaltojen johtavat biolääketieteilijät väittivät, että panostamalla miljardi dollaria vuodessa tutkimukseen syöpä olisi kymmenessä vuodessa voitettu tauti. Silti syöpä on miltei yhtä arvoituksellinen ja parantumaton kuin kymmenen tai viisikymmentä vuotta sitten.”  Eikö tämä jo riitä  perusteeksi kiinnostukselle vaihtoehtoisia hoitomuotoja kohtaan?  Tästä ja muusta parantamisen problematiikasta kerrotaan enemmän Magia, myytit ja molekyylit-nimisellä tiivistä asiatietoa sisältävällä sivulla:  http://www.tanec.fi/homepage/tuomoo/LP/sisalto.htm    Kansanlääkintä – mustaa magiaa vai tervettä järkeä, sisältää alan ehkä laajimman suomenkielisen sivuston ja löytyy osoitteesta    http://www.yrttitarha.com/tietopankki/kansanperinne/tie.html  Siellä kerrotaan ajasta, jolloin lääkäreitä oli harvassa ja turvauduttiin eri alojen kansanparantajiin.   Tuon ajan ”erikoislääkäreitä” olivat kuppaajat, niksauttajat, yrteillä, loitsimalla tai manaamalla parantavat sekä hurmoshenkiset parantajat.  Lue vaikkapa miten ennen hoidettiin käärmeenpuremia taikka miten hämähäkin verkoilla tyrehdytettiin verenvuotoja tai mitä parannettiin hautausmaalta peräisin olevalla kalman mullalla.  Täältä löytyy myös laaja esittely lääkeyrttien käytöstä.  Kerrotaan niinkin harvinaisista yrteistä kuin rätvänä ja silmäruoho.

Vanha pohjalainen sanonta:  Sillä se paranoo, millä se on tullukki, saattaisi kuvata homeopatian periaatetta.  Homeopaattiset lääkkeet eivät ole oikeastaan lainkaan lääkkeitä, vaan tietty aine on potensoimalla laimennettu niin pitkään, että jäljelle on jäänyt alkuperäisen aineen informaatio eikä yhtään aineen molekyyliä.  Tällä vältetään kemiallisen lääkkeen sivuvaikutukset.  Esim. flunssa on virusperäinen tauti eikä näin ollen ole hoidettavissa antibiooteilla.  Suuri Homeopatiapaketti sivusto  http://www.sci.fi/~tiina/homeopa2.htm  kertoo perusteellisesti, mitä homeopatia on.  Lääkärikunnan keskuudessa on ristiriitaisia käsityksiä asiasta.  Jotkut hyväksyvät ja käyttävätkin sitä.  Kriittisiä käsityksiä otsikolla Tehoaako homeopatia ja onko se lääketiedettä?  on luettavissa  Suomen Lääkärilehden julkaisussa  http://www.skepsis.fi/jutut/toimiiko.htm

Antroposofinen lääketiede ei ole koululääketieteen vaihtoehto vaan laajennus, jossa käytetään enemmän hoitomahdollisuuksia, kuten erilaisia terapioita ja tutkitaan fyysisen elimistön lisäksi ihmisen muita olemuspuolia.  Kannattaa tutustua sivustoon  http://www.sci.fi/~pjzim/page3.htm

Terveys ei ole vain sairauden puutetta, vaan mielekästä, tasapainoista ja vapaasti virtaavaa elämää.  Näin kauniisti sanotaan perinteistä Kiinalaista lääketiedettä esittelevillä sivuilla  http://www.saunalahti.fi/~antu/shiatsu_pkl.htm   Sivustolta on linkkiyhteys helppolukuiseen, mutta erittäin mielenkiintoiseen Antero Karimon kirjoittamaan tekstiin:   Luontaisterapia – Lintu vai kala.

Hypnoosi  jo sanana saattaa aiheuttaa hämmennystä, pelkoakin.  Useimmiten luullaan hypnoosin olevan jotain yliluonnollista ja vain harvojen taitajien käytössä oleva taito.  Tämä johtuu tietämättömyydestä, mutta myöskin kaupallisesta viihteestä, joka on löytänyt hypnoosin halpana keinona viihdyttää suuria yleisöjoukkoja.  Kannattaakin siksi tutustua ja todeta kuinka tavallisesta ilmiöstä on kysymys.  Kun lapsena leikkiessämme satutimme itsemme, äiti puhalsi kipeään kohtaan ja samalla kipu unohtui.  Näin äiti tietämättään käytti hypnoosia.  Illalla nukahtaessamme tai herätessämme olemme unenkaltaisessa tilassa.  Sekin on hypnoosia.  Hypnotisoijan antamat suggestiot auttavat parhaiten jos potilas pystyy rentoutumaan ja käyttämään itsesuggestion voimaa hyväkseen, antaa kaiken tapahtua ikään kuin itsekseen ilman pakkoa.    Asiallista tietoa hypnoosista löytyy verkosta yllättävän paljon.  Tässä kaksi parhaimmasta päästä:  http://hauki2.haukipudas.fi/lukio/psyko/human/  sekä  http://www.hypnoosi.net/yhdistys.html

Yrttihoitoja on käytetty entisaikaan paljon enemmän, mutta näyttävät taas lisäävän suosiotaan   kansan keskuudessa.  Viime kesä oli hyvä yrttivuosi.  Keskitalvella on jo korkea aika ottaa varastot käyttöön.  Lääkeyrteistä  ja niiden käytöstä on laaja kuvitettu sivusto osoitteessa  http://www.hut.fi/~brody/yrttimain.html (kuvassa kultapiisku sivustolta)   Suomalaisista yrteistä ehkä laajin sivusto on  http://www.yrttitarha.com/index.html   Täältä löytyy mm. mielenkiintoinen ”oirehaku”.  Luettelosta valitaan oire, jonka jälkeen ohjelma etsii sopivan yrtin hoito-ohjeineen.  Unettomuuden hoitoon löytyi kuusi erilaista yrttiä.  Verenpaineen hoidossa mainitaan mm. valkosipuli, jonka sisältämät ainesosat, mm. tioallyylisulfidit, ehkäisevät fibriinien muodostumista veressä ja hidastavat siten veren hyytymistä. Tästä syystä valkosipulilla on verisuonten tukkeutumista estävä vaikutus.  

 Antioksidanttitutkimuksissa on todettu, miten esim. syöpään sairastumisriskiä voi ennalta ehkäistä ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti antioksidantteja.   Näistä yleisimmät ovat E ja C-vitamiinit sekä A-vitamiinin esiaste beeta-karoteeni.  Hyödyllistä tietoa tästä aiheesta löytyy sivulta:  http://www.stakes.fi/finohta/taseloste/199802.html

Tri Matti Tolonen kertoo bio-vita sivuillaan  http://www.biovita.fi/index.html laajasti  helokkiöljyn ja vihreän teen vaikutuksista terveyteen paljon muun lisäksi.

Erilaisia ja erikoisiakin hoito- ja terapiamuotoja esitellään aakkosjärjestyksessä sivulla:  http://personal.inet.fi/yhdistys/vlkl/hoitokuvaukset.html   Yli viidenkymmenen otsikon listalta löytyy niinkin harvinaisia kuin chi-kung, kajavaterapia, rebalancing ja tuina-hieronta.

Flunssa vai influenssa?  Monipuolinen ja runsaasti itsehoito-ohjeita sisältävä sivusto on:  http://www.tampere.fi/pipa/sosterv/helppi/index.htm.  Oireista riippuen tarvittaessa ohjataan lääkärin vastaanotolle.

 Luomu ja funktionaaliset elintarvikkeet ovat päivän sanoja.  Luomuviljely tarkoittaa muutakin kuin puhtaampaa ruokaa ilman kemiallisia torjunta- ja lannoiteainejäämiä.  Luomuviljelyssä maata hoidetaan kestävän kehityksen periaatteella, jotta se pysyisi viljavana ja tuottaisi satoa myös tuleville sukupolville.  Hyvä tietopaketti luomusta löytyy osoitteessa:  http://www.finfood.fi/luomu.  Sivuilta löytyy myös hyviä luomuruokaohjeita.  Funktionaalinen eli terveysvaikutteinen elintarvike voi olla tuote, johon on  valmistusvaiheessa lisätty  jotain terveyteen vaikuttavaa, esim. kolesterolia alentavaa ainetta.  Luontaisesti terveysvaikutteinen on taas esim. vehnänlese, joka säännöllisesti käytettynä estää syövän kehittymistä.  Hyviä kirjoituksia aiheesta löytää avaamalla HS:n alkusivun: http://www.helsinginsanomat.fi/    Valitse sieltä linkki: arkisto.  Kirjoita hakusanaksi: terveysvaikutteinen elintarvike.

Ultrassa 11/2000 tällä palstalla kerrottiin eri uskontosuuntien näkemyksiä kuolemasta.   Saamassani palautteessa pyydettiin mainitsemaan myös Mormonit.  Suomenkielisen sivuston  http://www.mapkirkko.fi/indexmain.html  mukaan ”Kuolemamme jälkeen henkemme menee henkimaailmaan joko paratiisin tai vankilan puolelle odottamaan viimeistä tuomiota. Ylösnousemus eli hengen ja ruumiin yhdistyminen kuolemattomiksi tulee kaikkien osaksi ja siinä määräytyy lopullinen paikkamme Jumalan järjestyksessä ja kirkkautemme, jolla ruumiimme tehdään eläväksi jälleen.”    Kirkon virallinen englanninkielinen sivusto on  http://www.lds.org/ .

Kannattaa tutustua myös internetistä löytyvään rajatiedon keskustelukanavaan Matin foorumiin.   Itse yllätyin kun  sain vastauksen omaan kommenttiini kymmenessä minuutissa.

Pauli Sundgren    

linna266@pikabaana.net

 


< TAKAISIN  ULTRAAN 1/2001