Ultran artikkeli
     


 

PÄÄKIRJOITUS 1/2001

Tapani Kuningas:

Juhlavuosi 2001
 

Vaikka uuden vuosituhannen juhlia vietettiin yleisesti jo vuosi sitten, silti aika moni meistä on sitä mieltä, että  uusi vuosituhat alkaa oikeasti vasta nyt, vuonna 2001, koska vuotta nolla ei aikoinaan huomioitu. Tähän vuodenvaihteeseen kulminoituu useita muitakin merkkipäiviä, sillä tämä 318. lehti aloittaa samalla 30. vuosikerran Ultran historiassa. Lehteä julkaiseva yhtiö, Kustannus Oy Rajatieto, täyttää puolestaan nyt talvella 25 vuotta. Saman ikäinen on myös käsite rajatieto, joka  otettiin käyttöön täällä Suomessa neljännesvuosisata sitten sen takia, että haluttiin käyttää yhtä sanaa merkitsemään kaikkia inhimillisen tiedon rajoilla olevia asioita ja ilmiöitä.

    Ultra-lehden viljelemänä sana rajatieto levisi vähitellen Suomessa yleiseen käyttöön. 80-luvun alussa Akateeminen Kirjakauppa perusti alan kirjoille Helsinkiin rajatiedon osaston. Saman vuosikymmenen lopulla maamme kirjastot huomioivat luokituksessaan rajatiedon luokan (15). Suomen kielen perussanakirjaan rajatieto ehti 90-luvun alussa. Ensimmäinen puhtaasti rajatietoa käsittelevä gradu valmistui syksyllä 1996, ja nyt keväällä 2001 on ensimmäisen rajatiedon väitöskirjan vuoro.

    Rajatiedon moninainen kirjo on esittäytynyt suomalaisille kymmeniä kertoja mm. erilaisten messujen välityksellä. Ensimmäistä kertaa Rajatiedon Yhteistyö ry. lähtee järjestämään pienet messut Helsingin ulkopuolella, kun tammikuun lopulla alan edustajat suunnistavat oikealle raja-alueelle, Imatran kaupunkiin. Jos tuo tapahtuma tuottaa myönteisiä kokemuksia, tulevaisuudessa myös monet muut kaupungit eri puolilla Suomea tulevat samaan omat rajatiedon messunsa. Myös tässä suhteessa vuosi 2001 tulee olemaan  historiallinen.

   Vuonna 1968 maailmaa hämmästytti Stanley Kubrickin tieteiselokuva Avaruusseikkailu 2001. Siinä tietokone oli hyvin keskeisessä asemassa, mutta sen henkinen kestokyky ei lopulta riittänyt, vaan tapahtumat riistäytyivät rajatiedon suuntaan samaan tapaan kuin Arthur C. Clarken kirjassa Lapsuuden loppu. Nyt olemme omakohtaisesti  astumassa siihen aikakauteen, jota nuo 60-luvun lopun profeetalliset teokset symboloivat.

 


< TAKAISIN  ULTRAAN 1/2001