Ultran artikkeli
  


PÄÄKIRJOITUS 11/2000

 

Tapani Kuningas:
 

Uutta ja vanhaa

Syksy on perinteisesti ollut rajatiedon toimeliainta aikaa. Näin näyttää olevan tänäkin vuonna, sillä ahkeraa työskentelyä löytyy joka suunnalta. Alan yhdistystoiminta on yleensä vilkkainta vuoden loppupuolella. Myös erilaisia messuja ja muita suuria tapahtumia löytyy syyskaudelta kaikkein eniten. Rajatiedon suurten yleisötapahtumien määrä on ollut koko 90-luvun ajan kasvamaan päin, joten nykyisin niitä löytyy lähes jokaiselle viikonvaihteelle jostakin päin Suomea – varsinkin syksyllä. Myös päällekkäisten tapahtumien lisääntyminen on tuttua viime ajoilta.

Tuorein esimerkki saman paikkakunnan kahdesta suurtapahtumasta on Äiti Amman neljä tilaisuutta Helsingin Kaapelitehtaalla 6.-7.10. ja Hengen ja Tiedon messut 7.-8. 10. perinteisellä Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla. Vaikka molempiin tilaisuuksiin riitti tuhansia ihmisiä, monen kohdalla päällekkäisyys tuotti ongelmia. Toisaalta kauempaa Helsinkiin tuleville siitä saattoi olla hyötyä, koska samalla matkalla saattoi osallistua kumpaankin rajatiedon tapahtumaan. Ennen Kaapelitehtaan tilaisuuksia Äiti Ammalla ja eduskunnan puhemiehellä Riitta Uosukaisella oli puolen tunnin tapaaminen. Historiallista halausta ei valitettavasti nähty illan televisiouutisissa, vaikka puhemies ihastuikin syleilevään intialaiseen guruun, josta Ultra julkaisi Taavi Kassilan artikkelin jo numerossa 1/94.

Televisiossakin on rajatietoa tarjolla tavallista enemmän – ainakin MTV3:n kohdalla, joka tarjoaa lokakuun viimeisen ja marraskuun ensimmäisen päivän välisenä yönä kokonaisen sarjan yliluonnollisia ilmiöitä. Lähetysajoista johtuen ohjelmien vaikutus jäänee paljon vähäisemmäksi kuin vuonna 1992, jolloin katselijaluvut olivat todella suuria.

Marraskuun Ultrassa on sekä uutta että vanhaa. Irma Weisenin tuore raportti transkommunikaation uusista viesteistä edustaa uutta, Ahti Karivieren suositun pyramidisarjan viimeinen osa puolestaan vähän perinteisempää rajatietoa. Itse kaivoin esille Aino Kassisen haastattelunauhoituksen vuodelta 1971 ja huomasin, että se sisälsikin ennustuksia, jotka tuolloisesta epätodennäköisyydestään huolimatta toteutuivat pari vuosikymmentä myöhemmin. Aino Kassisen syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi sata vuotta, joten tässä numerossa muistellaan myös hänen pitkää uraansa.

Internet on osalle Ultran lukijakuntaa vieras asia, mutta varsinkin nuorempi väki on sen kanssa tekemisissä lähes jatkuvasti. Ultran sähköpostiosoite uudistui lokakuun alussa, nyt on uusien kotisivujen vuoro. Nämä sivut tulevat tarjoamaan käyttäjilleen entistä edullisempia mahdollisuuksia esim. alan kirjallisuuden ja Ultran vanhojen numeroiden hankinnassa. Sen tähden Ultran uusia kotisivuja kannattaa käydä katsomassa usein, sillä sieltä löytyy sekä uutta että vanhaa rajatietoa jatkuvasti lisääntyvissä määrin.

 


< TAKAISIN