Ultran artikkeli
  


Ultra 10/2000

NÄIN ON
Internet muuttuu koko ajan ja joistakin vanhoista
linkeistä tulee ilmoitus "Sivua ei löydy".  Päivittää ei niitä oikein voi
kun sivusto on kerta kaikkiaan saatettu lopettaa. Näin ollen saattaa olla että kaikkia juttuun kuuluvia linkkejä ei enää löydy. Harmillista.

RAJATIETOA INTERNETISSÄ

KUMMITUKSIA JA NOITIA

 

Englanninkielestä suomeksi käännetyllä sivulla Usein kysyttyjä kysymyksiä parapsykologiasta osoitteessa: http://www.pcuf.fi/~msiivola/para2000/perus/parafaq.html määritellään kummitusilmiö näin: " Tietyissä paikoissa esiintyvät toistuvat ilmiöt, joihin kuuluu ilmestyksiä, ääniä, esineiden liikkumista ja muita tapahtumia."

Poltergeist, räyhähenki, kummitus,aave, haamu, henki, kummajainen j.n.e. Nimiä riittää ilmiölle, josta kaikki ovat joskus kuulleet tai lukeneet, mutta vain harvat henkilökohtaisesti kokeneet.

Heikki Tikkasen 1993 julkaisema 205-sivuinen kirja OLEVAISEN YÖPUOLI on nyt luettavissa internetissä osoitteessa: http://personal.inet.fi/tiede/poltergeist/kansi.htm Täältä löytyvät Suomen tunnetuimmat kummitustapaukset alkaen v.1764 Alajärven kummituksesta, joka kummitteli Mikkelinpäivästä laskiaiseen viiden kuukauden ajan. Kirjassa kerrotaan kymmeniä tapauksia havainnoitsijakuvauksin ja taustatiedoin. Koiviston Humaljoen Myllymäen torpan kummituksesta vuodelta 1915 kerrotaan mm.: Vappu Leander muutti 2. maaliskuuta 1915 torppaan, jossa kummitteli. kummitus löi ensin ikkunaan, sitten seinään. Ensin kolme kertaa hitaasti, sitten kaksi kolmen nopean lyönnin sarjaa. Koputus kuului sisältä jos kuunteli ulkona ja päinvastoin. kun kertoja kysyi: "oletko vallankumouksen piru?", vastauksena oli naputus. "Oletko poikapiru?" Sama vastaus. Kun luettiin Isä meidän ja Herran siunaus, lähti piru vähäksi aikaa pois. Mutta lauantai-iltana ei pirua saatu millään pois. Villan Simo ja Oravan Antti olivat Vapun mukana. Palkitkin liikkuivat joskus. Kun pirua pyydettiin sahaamaan, kuului sahausta; kun pyydettiin lakaisemaan, kuului lakaisua….

Kerrotaan, että Tampereella Pyynikintie 2:ssa kummittelee. Hugo Salmela kuoli Suomen sisällissodan aikana 1900-luvun alussa oudoissa olosuhteissa. Hänen kuolemastaan sai alkunsa ns. Pyynikin kummitus. Koko jännittävän kertomuksen voi lukea osoitteessa: http://www.uta.fi/~trpeta/hugo.html Samalla saa historiatietoja punakaartilaisten ja valkoisten vihanpidosta.

Onko kummituksia oikeasti olemassa? Skepsis ry. http://www.skepsis.fi/ ei usko kummituksiin eikä muihinkaan tieteen keinoin todistamattomiin ilmiöihin. Skepsiksen keskustelusivuilla käydään vilkasta keskustelua kaikenlaisista rajatietoon liittyvistä asioista sekä puolesta että vastaan. Eräs kummituskeskusteluun osallistunut lainasi Helsingin Sanomia (07.07.2000), jossa oli kirjoitettu tähän tapaan: ….yliluonnollisena koettuja asioita voi pyrkiä selittämään ihmisen mielen käsittämättömän laajalla sisällöllä ja sen erikoisilla kyvyillä. Erityisesti keskushermoston / aivojen vähäisilläkin vaurioilla ja epätavallisilla toimintatiloilla on osoitettu olevan merkitystä yliluonnollisilta tuntuvien tilanteiden synnyssä: sellaisten tilojen kliinisiä oireita ovat esim. epilepsia, migreeni ynnä monet muut.

Mistä onkaan syntynyt käsitys lentävistä noidista? Noitavainojen aikana monet syytetyt kertoivat kuulusteluissa lentäneensä paholaisen pitoihin eli noitasapatteihin. Noitaoikeudenkäynneissä on Suomessakin tuomittu satoja noidaksi epäiltyjä. Osa tuomittiin sakkoihin, osa mestattavaksi. Kymmeniä noidaksi epäiltyjä poltettiin. Tutustuminen kannattaa aloittaa sivustolta http://www.kokoomus.fi/tinse/Witch/noituus.htm Sieltä löytyy paljon tietoa Suomen noitaoikeudenkäynneistä 1500-1600 -luvuilta. Sivustolta löytyy lisäksi useita noituutta sivuavia koti- ja ulkomaisia linkkejä. Onneksi noituutta koskevia oikeudenkäyntejä ei voi olla nykyään, koska tuomioistuimissa ei uskota noituuteen. Ikivanhalla taikuudella aikaansaatiin yliluonnollisia vaikutuksia joilla esimerkiksi parannettiin karja- tai metsästysonnea ja usein parannettiin tauteja. Tällaisia "valkoisen magian" harjoittajia voisivat nykyään olla monet erilaisilla luontaishoidoilla parantavat. "Mustaa magiaa" edusti sivustolla kerrottujen monien tapausten joukosta esimerkiksi Heikki Jauhopää, joka tuomittiin kuolemaan Kemin kesäkäräjillä 9. Päivänä heinäkuuta 1586. Hän oli uhkaillut useita henkilöitä, jotka saivat myöhemmin surmansa olosuhteissa, jotka antoivat aiheen olettaa, että onnettomuuksien syynä Oli Jauhopään noituus. Oikeudessa miestä vastaan todisti myös hänen vaimonsa Maarit, joka oli tullut raskaaksi käärmeistä. Paljon muitakin merkillisiä tapauksia löytyy.

Englanninkielisellä sivustolla Best Witches: http://www.rci.rutgers.edu/~jup/witches/ kerrotaan laajasti historiatietoja noitaprosesseista Euroopassa ja USA:ssa. Noidaksi epäiltyjen kuulusteluissa käytettiin usein erittäin julmaa kidutusta ja jumalantuomiota. Wicca Pagan Times puolestaan on noitien verkkojulkaisu linkissä: www.twpt.com Siellä kerrotaan, ettei noitavainojen aika ole vieläkään ohi. Noidiksi julistautuneita naisia on yhä maailmassa.

Internetissä näyttää olevan kaikki kaupan. Witches Webissä vaihdetaan mielipiteitä. Sen lisäksi siellä voi ostaa - uskokaa tai älkää - jokanoidan perustarvikkeita, esimerkiksi noidankattilan. Näin vuosisatojen takaisilla vakavilla asioilla tehdään 2000-luvun bisnestä. Tällainen sivusto löytyy osoitteessa: www.witchesweb.com/home.html

Aiheista kiinnostuneen lukijan kannattaa lisätä nämä web-osoitteet oman tietokoneensa suosikkeihin. Seuraavilla kerroilla avaaminen käy nopeasti eikä tarvitse kirjoittaa aina uudelleen pitkiä osoiterivejä. Jännittäviä surffailuhetkiä syyspimeässä illassa.

 

Pauli Sundgren
linna266@pikabaana.net
linna266@saunalahti.fi

 


< TAKAISIN