Ultra

Tapani Kuningas

Tapani Kuningas oli suomalainen ufotutkija ja tietokirjailija. Hän syntyi Ruotsinpyhtäällä 25.12.1945 evakkomatkalla. Tapani vietti lapsuutensa Luumäellä ja opiskeli
ylioppilaaksi päästyään Tampereen Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa aikuiskasvatusta ja kansainvälistä politiikkaa, mutta kiinnostus ufoihin syrjäytti opinnot ja nousi hänen elämäntyökseen.
Tapani muutti perheineen Tampereelta Kuhmoisiin, jonne perustettiin kustannusyhtiö, lehden toimitus,  ja rajatiedon keskus.
Tapani kutsuttiin v. 1972 perustettavan Ufoaika -lehden päätoimittajaksi ja v.1974 lehden nimi muuttui Ultraksi ja sitä alkoi kustantaa Kustannus Oy Rajatieto, joka julkaisee Ultra -lehteä edelleen.

Tapani Kuningas lanseerasi käsitteen ”rajatieto,” jota hän myöhemmin ehdotti muutettavaksi ”rajatonta tietoa” -käsitteeksi alkuperäisen saatua ei-toivottuja merkityksiä.

Tapani Kuningas Ylen haastattelussa

In Memoriam

20.12.2009 maallisen vaelluksensa päättäneen
Tapani Kuninkaan leposija sijaitsee
Kuhmoisten kirkonkylän Papinsaaressa, uurnalehdossa
”Sydämessä soi laulu hiljainen sanaton.
Metsä huminoi, kiire poissa on.”

 

oli ainutlaatuinen kyky olla läsnä sanallisena tai sanattomana. Uskomattoman rakastettava ja lämmin ihminen, jota kukaan ei voi korvata. Niin monelle jäi kaipaus ja ikävä hänen yllättävästä poismenostaan. Niin minullekin. Tapani oli aina kiinnostunut kuuntelemaan ihmisten tarinoita ja kokemuksia rajatiedosta ja toki muustakin.
Äiti-Maa -messuilla tapasin hänet viimeksi ja sitä ennen Tapani näytti vanhoja kuvia Ultran kuva-arkistosta ja kertoi ihmisistä tavattoman kiinnostavasti. Tapani teki pitkän elämäntyön rajatiedon parissa, ja siksi häntä voi hyvällä syyllä kutsua Rajatiedon Ylipäälliköksi, puhumattakaan Ufoyhdistyksen perustamisesta aikanaan.
Nyt Tapani on ystävien parissa toisessa maailmassa: Ture Aran, Tapio Kaitaharjun ja lukuisten muiden, jotka varmasti olivat vastaanottamassa häntä.

Hyvää matkaa, Tapani!

Tuula-Maria Kangaslampi