Ultrapäivät 2006 Kuortaneen Urheiluopistolla
6.-9. heinäkuuta

 

ULTRAPÄIVÄT 2006
Avaussanat

Hyvät Ultra-ystävät!

Tänään Suomessa on liputuspäivä, sillä vuodesta 1992 heinäkuun kuudetta on juhlittu Eino Leinon päivänä, runon ja suven päivänä. Suomen suvi onkin nyt parhaimmillaan: monen kesäloma on vielä alkupuolella – ja lähipäivien sääennuste lupaa tuleville Ultrapäiville lämmintä. Nykyisin Ultrapäivät osuvat runon ja suven päivään aika usein, nyt on kolmas kerta tällä vuosikymmenellä.

Eino Leino on Suomen rakastetuin runoilija. Hän oli myös totuuden etsijä ja Teosofisen Seuran jäsen, jolla oli monia mystisiä kokemuksia. Pekka Ervastille Eino Leino sanoi 20-luvun alkupuolella: ”Korkeinta työtä, mitä ihminen voi tehdä, on palvella totuuden Jumalaa kaikilla kyvyillään.  Pekka Ervast jatkaa:  -Olin silloin  häntä tervehtimässä sairaalassa Helsingissä, ja hän lisäsi: ”katso, Pekka, minä tahtoisin tehdä teosofista työtä niin kuin sinä ja seistä sinun rinnallasi, mutta minun aikani ei vielä ole tullut: minun täytyy vielä pari vuotta naisia naurattaa… Mutta sitten…” Sitten kahden vuoden kuluttua tapahtui Eino Leinon kuolema 47-vuotiaana.

Eino Leinon teosofinen maailmankatsomus välittyy ehkä parhaiten hänen teoksestaan Alla kasvon Kaikkivallan, jota aikaisemmilta Ultrapäiviltäkin tuttu kirjailija ja toimittaja Esko Mustonen pitää hänen henkisenä testamenttinaan ja jota näyttelijä ja lausuntataiteilija Ella Eronen niin mestarillisesti aikoinaan tulkitsi.

Eino Leinon tavoin monet hänen aikalaisensa suomalaiset kirjailijat, säveltäjät ja taiteilijat olivat kiinnostuneita perimmäisistä kysymyksistä. Maailmalla kaikkein nimekkäin heistä on säveltäjämestarimme Jean Sibelius, jonka rajatiedollisesta puolesta kuulemme tänä iltana Jussi Lehtosen kertomana otsikolla Salattu Sibelius.  Leinon runoja Sibelius sävelsi vain seitsemän. Kerran  hän sanoikin Leinolle: - Huonot runot ovat aina paremmat säveltää kuin hyvät; niistä saa jotakin irti.

Mutta jättäkäämme nuo viime vuosisadan suomalaiset mestarit ja siirtykäämme tänne Kuortaneen Urheiluopistolle, joka on valmistautunut ottamaan vastaan ultrapäiväläisiä jo 21. kerran. Aivan kaikki eivät enää mahdu majoittumaan opiston omiin asumuksiin, mutta viime vuonna valmistuneet uudet tilat antavat meille väljyyttä ja mukavuutta sekä ruokailujen että iltatilaisuuksien aikana. Myös taiteelliset työt pääsevät aikaisempaa paremmin esille, sillä niitä on nyt kolmessa eri tilassa.

Kun katselee tämän salin seinustojen pöydille, voi havaita, että erilaista  rajatiedon  aineistoa on esillä vuosi vuoden jälkeen entistä enemmän. Se kertoo siitä, että yksittäiset ihmiset ja ihmisryhmät ovat olleet omalla tahollaan hyvin aktiivisia. Vuoden aikana on luotu paljon uutta, kymmeniä kirjoja on kirjoitettu, kuvia ja ääniä on yhdistetty lukemattomilla tavoilla.

Meillä kaikilla ei voi olla omaa rajatiedon julkaisua tai CD:tä, mutta meillä  jokaisella on mukanamme liikkuva toiminta- ja tietokeskus nimeltä MINÄ. Kun sadat MINÄ-keskukset tulevat Kuortaneen Urheiluopistolle kohtaamaan toisiaan ja vaihtamaan kokemuksiaan 6.-9. heinäkuuta, siitä syntyy tapahtuma nimeltä Ultrapäivät.

Tämä on 31. tapahtuma Ultrapäivien historiassa. Omalla kohdallani nyt  on 30. kerta, kun avaan tämän kesäisen tapahtuman. Perinteisen tavan mukaan lopetan avaussanat näin:

Hyvät Ystävät! Minulla on kesän mieluisin tehtävä edessä:
Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi kesän 2006 Ultrapäiville!

 

  Tapani Kuningas

 

 
Ultra

toimitus@ultra-lehti.com
Ultra-lehti, Salojärventie 36, 17950 KYLÄMÄ  Puh.  (03) 555 8101 Fax (03) 555 8111


| Uutta | Tapahtumia | Ultrapäivät | Kolumnit | Uusin lehti | Vanhat lehdet | Kirjamyynti | Hakemistot | Galleria | Info | Linkit |

  < Edellinen sivu    Eteenpäin >