Ultran kirja-arvostelu

 

Komeetta tulossa.

Miksi Maya-kansan ajanlasku päättyy 2011-2012

 
T. P. Laine

 

Marduk-kirja 2007

 

Kun rajatieteilijältä kysyy vuosilukua, joka ehkä enin askarruttaa hänen mieltään, esiin tulee helposti vuosi 2012! Päättyyhän silloin kuuluisan Maya-kalenterin 13. baktun, ja ihmiskunnan viimeiset hetket ovat käsillä. Kun Mayojen aika on alkanut 11.8. 3114 eaa. ja apokalyptisen hetken tarkka päiväys on 21. 12 2012, niin Mayojen kellot seisahtuvat käytyään 5126 vuotta, kolme kuukautta ja 10 päivää. Jotkut optimistit kuitenkin uskovat, että baktunin päättyminen ei merkitse tuhoa vaan uuden uljaan mayavaltakunnan perustamista. Mutta pessimistisemmille ajan täyttyminen maailmanlopun hetki.

Pessimistien kannalla on myös jo kirjallaan Raamatun arvoitus ja Halleyn komeetta ja sitten Jeesus-kirjallaan Kuka hän oli kristittyjä hämmentänyt Tapio Laine, joka uusimmassa kirjassaan Komeetta tulossa katsoo hänkin vuoden 2012 merkitsevän kosmista katastrofia. Platoniin ja moniin indisioihin vedoten Laine uskoo, että ihmiskunta on jo aiemminkin tuhoutunut monta kertaa. Edeltäneitä korkeakulttuureitamme on toistuvasti tuhonnut planeettaamme kiertänyt komeettarengas, jonka kappaleet putoilivat vähitellen Maahan ja tuottivat suunnatonta hävitystä. ”Onko komeettaisku kohta käsillä? Minne pakenemme mannerten yli vyöryvää jättiläishyökyaaltoa? Miten suojaudumme polttavalta myrskytuulelta?” kysyy Laine kirjansa dramaattisessa esipuheessa. Mayojen kalenteri ei anna selvää vastausta, mutta siihen on syytä varautua.
Vasta nyt alamme Laineen mielestä ymmärtää monien myyttien ja pyhien kirjoitusten viestin. Jotkut niistä heijastavat tuhon odotusta, toiset yrittävät vajavaisesti kertoa vanhan korkeakulttuurin huikeista saavutuksista, joina Laine näkee mm. minolaisten luomukset Kreetalla, maanalaiset kaupungit Turkissa, sähköisen ja radioaktiivisen Liitonarkin Siinailla, Antikytheran astrolabin Kreikassa jne. Hän ihmettelee myös vanhan ajan lääketieteen korkeita savutuksia.

Laineen teeseissä on merkittävää hänen havaintonsa nimenomaan komeettojen ja asteroidien kauhistuttavasta roolista ikiaikaisten myyttien muodostumisessa. Maapallo on kosmisella ampumaradalla. Planeettamme rataa leikkaa yli 200 suurta asteroidia ja yli 400:sta lähelle tulevasta komeetasta voi joku hyvinkin osua meihin. Lisäksi ihmisen aikaan saama jäätiköiden sulaminen voi aiheuttaa maanpallon akselin heilahtamisen, jolloin valtameret hyökyvät yli mantereiden: ”Jäljelle jääneet ihmiset taantuvat kivikauteen” maalaa Laine eikä ehkä syyttä.

Tapio Laine ei kuitenkaan käsittele vain Mayojen kalenteria ja sen ennakoimaa tuhoa, vaan kirja on myös uskonnollisten ilmestysten alien-tulkintaa: Raamattumme on syntynyt avaruusmuukalaisten ihmisessä aikaansaamasta hämmennyksestä. Näin Laineen kirjaa voi pitää hyvänä Ancient Astronaut -teorian kertauksena, mutta se sisältä toki paljon myös asialle uusia ja omintakeisia havaintoja, ja erityisen hyvin kirjailija löytää vanhoista teksteistä teorialle tukea: ”Jumala sanoi, kun he ylittivät Punaisen meren, päätin näyttää heille vaununi” (Raamattu) - ”Adapa rikkoi yhden sen siivistä” ( Babylonian Genesis)-”Herra avasi Moosekselle takaoven… ja sanoi: mene alas.” (Midrash) -”Rykmenttien edessä kulkee merkillinen laite nimeltä: Jumalan viha.”(Kuolleen meren sotakäärö) - ”Kerubi potkaisi ylipapin kuoliaaksi..” (Talmud) T.P: Laine viittaa myös moniin arkeologisiin arvoituksiin kuten liian vähälle huomiolle jääneisiin jättimäisiin luolakaupunkeihin Turkissa, Kabadokiassa ja jopa Juudeassa. Niihin on mahtunut jopa miljoona ihmistä!

Laineen yhtenä kantavana lähtökohtana on ollut NASAn projektisuunnitteluosaston johtajan avaruusalusinsinööri Josef F. Blumrichin kirja Kun taivaat aukenivat, sekä tekijän ja Blumrichin lähinnä Hesekielin kirjan näkyä koskeva kirjeenvaihto. Molemmat katsovat, että maahan on ammoin laskeutunut lähestyvästä komeetasta varoittamaan tullut tutkimusryhmä. Ryhmän toimintaa kuvataan mm. Esran 4. kirjassa ja Heenokin kirjoissa. Komeetta osui, maapallo kallistui, vedenpaisumus tuli ja ihmiskunta hukkui. Mutta Noaa sentään ja 7 muuta ihmistä pelastuivat.

Sama tulisi siis toistumaan vuonna 2012.

Muukalaiset palasivat tutkimaan tuhoa ja kartoittamaan maapalloa, mutta myös auttamaan ja kehittämään jäljelle jääneitä ihmisiä. Näin ’jumalat’ olivat tehneet aikaisemmissakin jo Edeniä edeltäneissä katastrofeissa.

T.P. Laineen Komeetta tulossa on tiivis ja mielenkiintoinen persoonallisia oivalluksia esittelevä vastaus moniin arvoituksiin. Kirjan taittoon olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota .Ilmiasu on hieman levoton, mutta sehän ei sisällön arvoa vähennä.

Seppo Heinola

 

 

Aloitussivulle