Ultran artikkeli ja kirja-arvostelu


 

David Morehouse:
Selvänäköinen soturi


Käännös Jussi Yli-Panulakir-selvsoturi.jpg (28894 bytes)
332 s., Lootus-kirja 1998

 

Selvänäköinen soturi kertoo alaotsikkonsa mukaan tositarinan sotilaasta vakoojana CIA:n Strargate-ohjelmassa ja hänen heräämisestään.

David Morehouse oli kotoisin sotilassuvusta, ja hänen povattiin olevan kenraaliainesta. Lupaavasti edennyt sotilasura jäi kuitenkin toissijaiseksi hänen elämässään, kun hän 80-luvun puolivälin jälkeen ryhtyi hallituksen salaisen tiedusteluyksikön kaukokatsojaksi.

Kaukokatsomisesta tuli hänelle eräänlaista huumetta; ura, perhe, kaikki muu jäi toissijaiseksi "eetterissä" kulkemisen rinnalla. Toisaalta David sai matkoillaan enkeleiksi kutsumiltaan hahmoilta henkistä johdatusta, joka sai hänet lopulta hylkäämään salailun ja kaukokatseluyksikön.

Luettuani Morehousen kirjaa toistasataa sivua, tunsin itseni jotenkin vaivautuneeksi tietämättä miksi. Sitten tajusin: kirjan alku muistuttaa tyyliltään jehovan todistajien Vartiotorni-lehden henkilökuvia. Henkilöhahmot ovat epätodellisen puhtoisia, David itse kurssiensa priimus, vaimo koulunsa kauneuskuningatar, pappa sotasankari ja lapset lahjakkaita ja reippaita. David perheineen kuului mormooneihin, joten elintavatkin olivat esimerkilliset.

Kirjan alussa häirinnyt idylli murtuu, kun eetteri saa Davidista yliotteen. Hirvittävät painajaiset ja tahattomat matkat tekevät hänestä hermoraunion, jota rakastavinkaan perhe ei kestä luonaan. Alkuun niin solidaarisesta ja omistaan huolta pitävästä armeijasta tulee vihollinen, joka kostona salaisuuksiensa paljastamisesta murskaa sen, mitä Davidista on jäljellä.

Davidin kiirastuli vie hänet mielisairaalaan ja itsemurhan partaalle. Sieltä nousu kesti vuosia, ja uskon tämän kirjan kirjoittamisen olleen yksi osa tuota itsen kokoon parsimista.

Selvänäköinen soturi kertoo uskomattomia yksityiskohtia kaukokatsomisesta, mm. matkoista toisille planeetoille. Yhtä paljon kirja on kertomus yhden miehen kärsimysten tiestä ja täydellisestä henkisestä muutoksesta. Davidin mielestä olennaista on se, että kaukokatselun todellisuus on nyt tuotu julkisuuteen. Maailma ei enää koskaan tule olemaan samanlainen kuin ennen.

Marko Kananen

 


TAKAISIN